Uit het rood

De 24e van de maand
Je kent het wel: aan het eind van je geld, een stukje maand overhouden… Vooral als je ergens voor aan het sparen bent, is dat extra vervelend. Zo komen de aanbiedingen voor zomervakanties weer voorbij in mijn mail en die zien er heel aantrekkelijk uit. Tijd dus om te gaan sparen. Maar iedere maand kom ik weer geld te kort. Gelukkig wordt de 24e van de maand mijn bankrekening altijd weer aangevuld. Nu is dus een goed moment om een poging te doen om mijn uitgaven bij te houden.

Lijstjes
Ik ben een echt lijstjes-mens. Zo maak ik planningen voor dingen die ik moet doen voor de studie en een wekelijkse to-do lijst voor mijn werk (het liefst alles op papier, ik ben namelijk niet heel erg handig met alle digitale dingen). Het enige waar ik eigenlijk liever geen lijstjes voor maak zijn mijn uitgaven. Één keer in de zoveel tijd waag ik mij hieraan. Meestal doe ik dit als ik iets groots heb waarvoor ik wil sparen, zoals een vakantie. Als ik dan een overzicht van mijn uitgaven maak, zorgt dit voor heel veel ‘Oh ja!’ momenten. Oh ja, een kaartje voor dat festival. En oh ja, die ene keer sushi eten. Meestal heb ik het lijstje pas half af en dan stop ik er al mee. Te confronterend. Ik had al die spullen eigenlijk écht niet nodig…

Wegstrepen
Deze maand ga ik dus proberen om de uitgavenlijst eens helemaal in te vullen. Ik vind het zelf het handigst om eerst alle uitgaven van een maand op te schrijven (ook de hele kleine bedragen). Daarna verdeel ik alle uitgaven onder in een aantal categorieën. Kosten die elke maand terugkomen (zoals huur en telefoonabonnement), boodschappen en uitgaan bijvoorbeeld. Als ik die lijst dan klaar heb, kan ik gaan wegstrepen. Op welke dingen moet ik de komende tijd besparen, om die vakantie te kunnen betalen?

Ik ben benieuwd of het bijhouden van mijn uitgaven mij zal helpen en of die vakantie er gaat komen! To be continued. Hebben jullie ook iets groots waarvoor jullie sparen? En hoe pakken jullie dit aan?

Foto money: 401(K) 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.