Zomertijd!

Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar ik vind het niet leuk dat ik door de zomertijd een uur minder kan slapen. Eigenlijk loop ik al een aantal weken te klagen en vraag ik me af waarom we dit toch elk jaar doen. Aan de andere kant is het uur extra als de wintertijd ingaat wel fijn. Ik ben niet de enige die klaagt over de zomertijd. Er is zelfs een petitie gestart om vanaf volgend jaar de zomertijd volledig af te schaffen. Ik wil in deze blog uitzoeken of zomertijd wel nut heeft.

Energie besparen

Doordat je de tijd een uur opschuift heb je meer daglicht. Ik kan ’s avonds later de lamp aan doen, dus zomertijd zal wel energie besparen. Maar is dit wel zo? Als het in de zomer lang licht blijft, blijft het ook lang warm ’s avonds. Dan gaat bij ons thuis de airconditioning aan om de slaapkamers af te koelen. En de airco kost mee energie dan een paar lampen.

Wist je dat energie besparen niet de reden was om de zomertijd in te voeren. Meer daglicht moest zorgen er meer geld werd verdiend aan toeristen. (En die blijken niet eens veel meer geld uit te geven)

Biologische klok

Ik merk zelf dat ik echt wel even moet wennen aan de zomertijd. Ik heb bijvoorbeeld nog geen zin om te eten, omdat het nu opeens een uur eerder is. Ook kan ik ’s avonds helemaal niet in slaap komen. Mijn biologische klok is verstoord. Dat is een mechanisme, dat zorgt dat je op tijd slaapt en weer wakker wordt. Het blijkt zelfs dat er meer hartaanvallen zijn door het verstoren van de biologische klok!

Verwarring

Ik heb hier zelf niet zo’n last van, maar zomertijd kan voor verwarring zorgen. Mensen weten vaak niet of de tijd vooruit of achteruit gaat. Er is wel een simpel trucje om dit te onthouden. Voorjaar = Vooruit. Het is alleen wel vervelend als je ineens te vroeg of te laat komt.

Dieren

Zie je de lieve schattige ree hierboven? Die heeft door de zomertijd meer kans om aangereden geworden. Dat vind ik heel zielig. Reeën verwachten geen mensen meer in het bos en als ze dan iemand tegenkomen schrikken ze en rennen ze de straat op. Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben dus last van de zomertijd.

Het is dus geen goed idee om elk halfjaar de tijd een uur vooruit of achteruit te zetten. Waarom doen we dit dan nog? Het bespaart geen energie, verstoort je biologische klok, zorgt voor verwarring en de dieren hebben er ook last!

Wat vind jij? Moeten we zomertijd afschaffen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.