Verboden te zoenen?!

Als ik het naar buitenland ga probeer ik me altijd een beetje aan te passen aan de lokale gebruiken en dat kan soms heel lastig of leuk zijn. Sommige landen verschillen namelijk enorm met Nederland. Zo kon ik op vakantie in Duitsland heerlijk op zondagochtend bij de bakker verse broodjes halen. Twee jaar geleden moest ik weer wennen dat in Spanje veel winkels in de middag gesloten zijn gesloten en ’s avonds weer open zijn. In Noorwegen heb ik kunnen wildkamperen en in Ierland moest ik even slikken toen ik links moest rijden op de weg.

Verboden te zoenen in Frankrijk en Engeland?!

Wat? Bestaat er een verbod op zoenen in het land van de romantiek, Frankrijk? Een hele oude wet in Frankrijk geeft aan dat je niet mag zoenen op het perron, ook op sommige stations in Engeland is dat zo. Het zou gevaarlijk zijn omdat mensen dan de trein niet horen aan komen, ze zijn druk aan het zoenen. Ook zou het de trein teveel vertragen omdat mensen nog even willen zoenen in de deuropening. Op het station Warrington Bank Quay hebben ze zelfs een zoen-zone! En een verbodsbord.

Alles verboden Singapore?

Zelf ben ik er nog nooit geweest maar als je de verhalen hoort en leest lijkt in Singapore ongeveer alles verboden wat in Nederland gewoon wordt gedaan. In Singapore strijden ze hard tegen zwerfafval en vuiligheid op straat. Daarom is in Singapore kauwgom verboden. In de praktijk is het vreemder, het mag niet verkocht worden en je mag het niet kopen, maar je mag het wel in bezit hebben. Als je de kauwgom daarna op straat gooit is de boete € 500,-. Ook het spugen op straat is verboden en eten of drinken in metrostations mag ook niet. Nog een vreemdere bekeuring in Singapore staat op het niet doorspoelen van een openbare wc, als je dat niet doet kan je een boete krijgen van € 300,-. Een voordeel van deze strenge regels: het schijnt in Singapore overal brandschoon te zijn.

Verboden in Singapore

Van plassen tot postzegels plakken

Over al deze onderwerpen bestaat er in een land in de wereld wetgeving voor. In Zwitserland is het in veel gebouwen en plekken verboden voor mannen om staand te plassen na 22:00. In Frankrijk is het toegestaan een overleden persoon te trouwen, maar dan moet je wel aantonen dat je al plannen had. Je mag maar één kind krijgen in China. De vreemdste verboden zijn in Engeland te vinden: je mag niet overlijden in het parlement en een postzegel met de koningin op de kop opplakken wordt gezien als verraad.

Aparte regels in Nederland?

In Nederland heb je ook aparte regels, vaak zijn het de regels die gemeenten hebben opgesteld in hun algemene plaatselijke verordeningen (APV). Zo mocht je in 2012 in Deventer voor 1 december en na 5 december niet geheel of gedeeltelijk verkleed gaan als Sinterklaas, over zwarte piet was niets vermeld. De gemeente Zoetermeer staat niet toe een verrekijker bij je te hebben, anders zou je mensen gaan begluren. In Nijkerk mag je op zondag voor 13:00 geen ijs of snacks verkopen en binnen Ermelo mag je niet schelden. Het kan ook andersom, in Wageningen is het niet verboden om op straat bier te drinken. Altijd fijn met een buurtbarbecue.

Ook zijn er nog opvallende Nederlandse verboden, het is bijvoorbeeld verboden om het Zwitsers kruis te beledigen. De makers van TV-programma Rambam probeerden dat uit door Zwitsers wc-papier en inlegkruisjes te maken en daarna aangifte te doen bij de politie. Een ander apart verbod dat vaak niet meer wordt gehandhaafd zit in de zondagswet. Het is verboden op zondag voor 13 uur een optocht of bijeenkomst op een openbare plaats te houden of daaraan deel te nemen, behalve als het voor godsdienst is of levensovertuiging of een wandeltocht zonder muziek. Tsja.

Na al deze rare regels ben ik wel benieuwd of jij nog meer gekke gebruiken, wetten of dingen die niet mochten bent tegen gekomen op vakantie. Graag je reactie hieronder!

Blogplaatje: Trevor Ellestad

Singapore: “Singapore MRT Fines“. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.