Verstopte suiker

Vorig week deden we een testje over suiker en hadden we het over hoeveel suiker je elke dag eet. In allerlei producten zit suiker. Aan veel kant- en klaar producten wordt bijvoorbeeld suiker toegevoegd. Niet alleen in dingen die zoet smaken kan suiker zitten, ook in hartige dingen.

Waar zit bijvoorbeeld suiker in verstopt:

  • In zoete drankjes. Niet alleen frisdrank, maar ook fruitsappen en smoothies.
  • Alles wat je kant- en klaar kan kopen en direct kan eten, zoals soep uit een blik, knakworstjes of pannenkoeken.
  • Allerlei verschillende sausjes, zoals pastasaus en sladressing. In een fles ketchup bijvoorbeeld kunnen wel 45 klontjes suiker zitten.
  • Suikers kunnen producten ook langer houdbaar maken, zoals jam of vleeswaren.
  • Eten dat hartig of zout smaakt, zoals chips, crackers en toastjes.

Je eet dus waarschijnlijk vaker suiker dan je denkt. Lees je op de achterkant van een verpakking de ingrediënten dan weet je soms nog niet of er suiker in zit. Er staat namelijk niet altijd het woord suiker bij ingrediënten. Er zijn namelijk veel verborgen namen voor suiker waar fabrikanten gebruik van kunnen maken. En zo weet jij minder snel of er suiker in een product zit.

Kom je een woord tegen op een verpakking dat eindigt op -ose, dan is dit meestal een soort suiker. Kijk maar eens hierboven. Het eerste ingrediënt is glucose-fructosestroop. Verborgen namen zijn bijvoorbeeld, glucose, stroop, honing, nectar, lactose, fructose, trehalose of galactose. Wil je minder suiker binnen krijgen dan zijn verbogen suikers dus iets om op te letten. En door de verpakking goed te lezen kun je erachter waar overal suiker in zit. Ook kun je kijken bij de voedingswaarde van het product, hier staat ook de hoeveelheid suiker aangegeven.

Waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd hoeveel suiker jij binnen krijgt. Dat kun je testen op: https://suikertest.nrc.nl/.

Mijn score was 5 suikerklontjes. Wat was jouw score? Laat het hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.