Impressionisme

Dat ik van kunst houd is geen geheim. Eerder schreef ik al over een aantal van mijn favoriete kunstenaars. Er is ook een kunststroming waarvan ik erg gecharmeerd ben. Ik heb het over: impressionisme.

Het impressionisme vindt haar oorsprong in Frankrijk, in de tweede helft van de 19e eeuw. Het is een van de eerste moderne kunststromingen. Impressionisme betekent impressie of indruk. De schilder wil graag zijn of haar beleving van iets op één moment laten zien. Verder hebben impressionistische schilderijen geen boodschap of doel. Het gaat puur om een beleving. Een impressionistisch werk ziet er vaak schetsmatig getekend uit. Soms komt dat schetsmatige slordig over, alsof het heel snel geschilderd is. Er wordt gezegd dat dat staat voor de snelheid van het dagelijks leven. Dat moment is zo weer weg, daarom moet de schilder snel zijn.

Impressionistische schilders maakten hun werk graag in de openlucht. Dat zijn ook de mooiste werken, want dan kan de schilder spelen met het licht van de zon. Vaak wordt er gespeeld met water en hoe het water de zon weerkaatst. Impressionisten kwamen erachter dat de kleuren in hun omgeving veranderden door verschillende weers- en lichtomstandigheden. Ook waren er veranderingen te zien per dag of per seizoen. Vaak maakten impressionisten dan series schilderijen om die verschillen te laten zien.

Ik heb twee mooie werken uitgezocht. De schilderijen lijken inderdaad heel snel geschilderd. Dat zie je vooral aan de grove penseelstreken bij het werk “Soleil levant”. De kleuren die Monet gebruikt zijn zacht en vaak pastelkleurig. En de sfeer van het doek! Monet neemt mij absoluut mee in zijn beleving en de sfeer die er heerste op dat moment. Voor dit schilderij heeft hij vrij sombere kleuren gebruikt. Met de kleur oranje geeft hij aan dat de zon onder gaat. De ondergaande zon brengt enorm veel sfeer in het schilderij. Want we kennen allemaal hoe de lucht oranje kleurt als de zon het toneel verlaat. De koude blauwe kleuren laten zien dat het al bijna donker is en de bootjes komen terug de haven in om aan te meren. Het einde van de dag is in zicht.

Het werk “Le grand canal” heeft veel zachtere en frissere kleuren. Het lijkt juist dat hier de zon opkomt en dat geeft een romantisch beeld. De zachte roze en paarse kleuren geven het schilderij heel veel warmte mee. Het ziet er zelfs een beetje sprookjesachtig uit. De bewoners, aan de andere kant van het water, staan op het punt om te ontwaken.

Soleil levant – Claude Monet

Le Grand Canal – Claude Monet

Er valt nog véél meer te ontdekken over het impressionsime, want het impressionisme uit zich in ontelbaar verschillende manieren. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.