Wat is gezond leven?

In “Niet gezond meer”, een driedelige documentaire op NPO 3, vertelt Jet van Nieuwkerk over orthorexia. Ik had er nog nooit van gehoord. Het betekent dat iemand obsessief omgaat met gezond eten en sporten, zover dat het zijn/haar hele leven bepaalt. Ik schrok een beetje toen ik dit programma keek, omdat het soms best herkenbaar is.

Een schema volgen met wat je die dag gaat eten, een paar avonden per week de sportschool in en dit op verschillende apps allemaal bijhouden. Net als ik doen veel mensen dit in meer of mindere mate. Gezond eten en sporten is zeker goed voor je. Wanneer gaat het dan te ver?

Ik denk dat het te ver gaat zodra het je hele leven beïnvloed en je niet meer samen met anderen kunt eten of avonden met vrienden afzegt omdat je móet sporten. Heel erg gevaarlijk, want zo kan een eetstoornis ontwikkelen en kun je vrienden kwijtraken.

Na het zien van dit programma heb ik besloten om niet meer zo goed naar het internet te luisteren wat wel of niet gezond voor mij is. Natuurlijk ga ik er op letten wat gezond voor mij is, maar af en toe genieten van een lekker ijsje of een stuk pizza is zeker niet verkeerd!

Wil jij meer weten over orthorexia of herken jij je in de mensen in “Niet gezond meer”? Lees dan ook ons thema over Orthorexia of kijk het onderstaande filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.