Drinken tijdens de zwangerschap

Dit weekend las ik op Facebook een artikel over een jongen met FAS (ook wel Foetaal Alcohol Syndroom). De jongen vertelde dat hij dronken was toen hij geboren werd. Zijn moeder dronk tijdens haar zwangerschap alcohol. Daardoor is er iets misgegaan en is hij als baby niet goed ontwikkeld. De jongen is geboren met afwijkingen in het gezicht, drinkt veel alcohol, scheldt veel en doet alles wat niet mag.

Toen ik het artikel las schrok ik wel heel erg. Een drankje drinken als je zwanger bent lijkt misschien niet zo erg, maar dat is het wel! De jongen is geboren met deze stoornis omdat zijn moeder alcohol dronk tijdens de zwangerschap. Ik besefte me ineens dat alcohol drinken als je zwanger bent kan leiden tot ernstige gevolgen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je kind.

We weten dat alcohol niet goed is voor de zwangerschap, maar toch staan we er niet altijd bij stil. Vooral als de zwangerschap niet gepland is en je niet weet niet dat je zwanger bent, kan het zo zijn dat je een alcoholisch drankje drinkt. Maar Ik vind dat als je weet dat je zwanger bent, je moet stoppen met drinken. Als moeder heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Tegenover jezelf en tegenover je kind. Het kind wat in de buik zit, kan dit niet maar een moeder wel. Alles wat de moeder drinkt of eet, drinkt of eet de baby mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.