Zoveel te doen, in zo weinig tijd

Steeds vaker hoor ik over jongeren die overspannen zijn of een burn-out hebben. ‘Jongeren kunnen ook nergens meer tegen!’ hoor ik volwassenen wel eens zeggen. Maar als ze wisten wat voor prestatiedruk veel jongeren voelen, dan zouden ze wel anders piepen.

Je moet een opleiding doen die je in één keer moet halen, anders kost het heel veel geld. En natuurlijk heb je een baantje nodig om deze opleiding te kunnen betalen, want je wil niet met duizenden euro’s schuld zitten straks. Dan moet je vrijwilligerswerk doen of in een commissie of bestuur zitten, want dat staat goed op je CV. En ook minstens een half jaar in het buitenland hebben gewoond. Dan wil je zelf natuurlijk nog afspreken met je vrienden, een leuke hobby hebben en een paar keer per week sporten. Als of dat nog niet genoeg is, moet je eigenlijk ook wel een leuke vriend(in) hebben. Hoe moeten we dat allemaal voor elkaar krijgen met maar 24 uur in een dag?

Ik kan goed begrijpen dat het te veel kan zijn. Instafoto’s van mensen die hun diploma Cum Laude halen, de wereld rondreizen of een lintje krijgen van de koning: hierdoor kan het lijken alsof anderen het wel allemaal lukt. En dit kan ervoor zorgen dat je je gestrest gaat voelen om dit ook te bereiken.

Als je te lange tijd rondloopt met stress kun je hier letterlijk ziek van worden. Je lichaam gaat dan op de rem staan. Ik weet van mijzelf dat ik best gevoelig ben voor stress en op tijd m’n rust moet pakken. Je moet soms ‘nee’ zeggen, en dat is niet leuk. Maar uiteindelijk is het wel beter voor je.

Heb jij ook wel eens het gevoel dat er te veel van je wordt gevraagd? Kijk eens op wijzijnmind.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.