Zie ik het wel goed?

Bijziend

Het Erasmusziekenhuis in Rotterdam onderzocht de ogen van jongeren tussen de 6 en 25 jaar. Maar liefst 25% van 13-jarigen is bijziend, bij 6-jarigen is dit 2.5% en bij jongeren van 25 jaar is de helft bijziend! Je bent bijziend als je moeite hebt met dingen op afstand te zien. Dat is super veel! Volgens het onderzoek komt dit omdat jongeren te veel op hun laptop, tablets of telefoon zitten. Hun ogen krijgen dan niet genoeg zonlicht omdat ze alleen maar naar een schermpje kijken.

Nog meer schermen

Het is niet gek dat jongeren last hebben van hun ogen. Op de basisschool gebruiken ze al tablets en thuis de computer en hun telefoontje. Zelf merk ik het ook, vooral als ik een hele drukke dag heb. Ik werk dan vaak achter de computer en als ik pauze heb reageer ik op mijn appjes. Aan het eind van de dag voelen mijn ogen zwaar en droog aan.

En nu?

Als je nu bijziend bent, kan dit later voor problemen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van staar. Je hebt dan last van fel licht en ziet minder goed in het donker. Maar gelukkig kun je er iets aan doen om het niet erger te maken. Je zou een bril kunnen dragen of lenzen. Maar je zou ook minder op je mobieltje, computer of tablet kunnen zitten. Nu ik weet dat het beeldscherm van een laptop, tablet en mobieltje voor veel problemen kan zorgen, ga ik er iets aan doen! Ik ga mijn ogen meer rust geven. Ik ga daarom proberen om minder op mijn mobieltje en computer te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.