Donor worden?

De nieuwe donorwet houdt in dat mensen automatisch donor zijn, en als je dat niet wil, kun je dat aangeven. Er kwamen veel reacties op, onder andere het idee voor een referendum. Dan mag iedereen die 18 is stemmen of ze het eens zijn met deze wet.

Veel mensen vonden het geen goede wet omdat ze het gevoel hadden dat de regering nu zeggenschap heeft over hun lichaam. Zij vinden dat je lichaam van jezelf is en niemand daarover mag beslissen.

Dat laatste, daar hebben ze natuurlijk wel gelijk in. Je lichaam is altijd jouw eigendom en je mag zelf weten wat je er mee doet: je organen doneren of niet. Maar naar mijn mening verandert er niet veel: als je geen donor wil zijn, dan hoeft dat niet. Zo was het voor de donorwet en wordt het nu ook. Het enige verschil is dat je je moet afmelden, in plaats van aanmelden.

Mensen hebben een sterke mening als het gaat over hun eigen lichaam, en daarom blijven er altijd voor- en tegenstanders. Iedereen kan met deze wet in aanraking komen en daarom komt het voor veel mensen toch dichtbij. Ik snap dus iets beter waarom mensen het lastig vinden.

Ik ben zelf al een aantal jaar donor, dus mijn keuze heb ik gemaakt. Maar veel mensen negeerden de vraag of ze donor wilden worden, en daarom ben ik blij met deze nieuwe wet. Je moet er nu bewust over nadenken en een keuze maken. Of je nu wel of geen donor wordt: je maakt zélf de beslissing wat er gebeurt met je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.