Nou hij was gestolen; ja, door de gemeente. Algemene Fiets Afhandel Centrale, zo noemen ze zich. Iedereen die in een stad woont zal er wel eens van gehoord hebben.
Gemeenten verwijderen landelijk gemiddeld 586 fietsen per dag. Dit zijn fietsen die verkeerd geparkeerd staan, bijvoorbeeld voor een nooduitgang of op een andere manier een gevaar vormen voor andere mensen.
In veel grote gemeenten in Nederland is de AFAC actief. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat je niet overal je fiets mag plaatsen. Daarom zijn er ook fietsenrekken. Het is dan wel jammer dat de gemeente zo weinig fietsenrekken plaatst waar het nodig is. Zo komen alle fietsen wel naast het rek terecht, dus het is wel een beetje hun eigen schuld. In Nijmegen is de AFAC dan ook druk bezig geweest om fout geparkeerde fietsen weg te halen. Zo werden in 2013 wel 5529 fietsen in Nijmegen weggehaald door de AFAC. Amsterdam staat toch nog aan kop met het weghalen van fietsen. In 2013 werden daar maar liefst 152.000 fietsen verwijderd!
Er is een regel bij de AFAC dat ze eerst een briefje aan je fiets plakken en 15 minuten later komen ze hem pas echt weghalen. Helaas vinden veel gemeentes het niet nodig om zich aan deze regel te houden. Zo worden fietsen vaak zonder waarschuwing gewoon weggehaald. Ook zijn de stallingen van de AFAC waar de fietsen worden geplaatst vaak ver buiten het centrum en worden de fietsen niet lang genoeg bewaard. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken is in Nijmegen de AFAC maar een uurtje per dag geopend, je hebt dus maar een uur de tijd om je fiets weer op te gaan halen. Met een beetje pech mag je dus ook nog lopend naar huis.
Nadat ik mijn fietsje voor €10,- weer op kon halen, kan ik wel zeggen dat ik er iets van geleerd heb. Ik let nu elke morgen goed op of er ergens een plek is om mijn fiets in het rek te kunnen klemmen. Want om nu elke dag €10,- voor mijn fiets te gaan betalen dat gaat natuurlijk ook wat ver.
Foto: fiets