Vechten voor je vrijheid in China

In Hong Kong hebben de gekozen leiders van de stad al bijna 50 jaar de macht in handen. In 2017 wordt dit echter anders. Het is dan de bedoeling dat de Chinese regering de hoogste leider van de stad benoemt zonder eerlijke verkiezingen. Dit vind het volk absoluut niet goed! Al sinds september bezetten duizenden chinezen het centrale plein in Hong Kong. De kern van de protestbeweging is vooral studenten.

Het doel van het protest is duidelijk: een vrije keuze van een nieuwe leider in 2017. Door de straten van de stad te blokkeren hopen zij aandacht te krijgen van de regering. Al bijna drie maanden stonden zij elke avond op dat centrale plein te vechten voor hun rechten. Kun je dat geloven? Dat jij elke dag de hele avond op een plein gaat staan omdat jij op een bepaalde politieke partij wilt kunnen stemmen? Moet je nagaan hoe koud het dan wordt in deze tijd van het jaar, hou dat maar eens vol!

Afgelopen zondagnacht braken er weer heftige gevechten los tussen de protestdemonstranten en de politie, met veel gewonden als gevolg. De escalatie was zo hevig, dat de drie leiders van de protestbeweging dinsdag aangaven dat het protest ten einde was. ‘’Jezelf overgeven is geen laffe daad, het is geen teken van falen, maar een stille aanklacht tegen de harteloze regering’’ luidde een van de uitspraken van de oprichters van het protest. Ze zijn vol lof over alle demonstranten en hun doorzettingsvermogen en dit is niet onterecht. Het is een hele prestatie om daar dag in dag uit te gaan staan. Alhoewel een oproep is gedaan door de leiders om het protest te staken is het maar de vraag of dit ook werkelijk gebeurd. Het einddoel is nog niet bereikt en ik kan me voorstellen dat dat voor frustratie zorgt.

Het is ongelofelijk en indrukwekkend om te zien dat duizenden mensen zoveel moeite willen doen voor een eigen stem. Vrijheid is iets raars. Als je het hebt merk je het misschien bijna niet. Zoals wij hier in Nederland. Wanneer je het niet hebt is het volgens mij het grootste doel om na te streven. Misschien mogen we wel iets vaker stilstaan bij wat we hebben en ook eens kijken naar wat anderen hebben en wat respect tonen. Vrijheid is namelijk niet iets wat je voor lief kan nemen, het is iets om voor te strijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.