Waarom betalen we miljoenen voor kunst?

Ik ben met de bovenstaande vraag toch eens op internet gaan rondneuzen. Iemand moet mij toch kunnen uitleggen waarom iemand zoveel voor een kunstwerk wil betalen. Al snel stuitte ik op het volgende: ‘een kunstobject is een uniek iets. Er is er maar één van en dat maakt het gelijk een stuk duurder’. Het is natuurlijk bekend dat wanneer iets zeldzaam is, het ook snel prijziger is, dit zie je ook bij edelstenen. Maar ik kan dus ook wat verf op een doek gooien en zeggen dat het uniek is en even duizenden euro’s ervoor vragen? Nee, zo makkelijk is het nu ook niet.

Iets verder zoekend kwam ik op een paar forums terecht. Hier hadden mensen dezelfde vraag die ik heb, handig! Na lang ploegen door de vele reacties kwamen er wel een paar dingen naar boven die belangrijk lijken. Wat ik zelf ook wel kon begrijpen was de ‘mooiheid’ of artistieke ‘skills’ van de maker. Heel begrijpelijk want sommige schilderijen zijn ook gewoon knap gemaakt. Toch is dit niet altijd het geval, zo zijn er genoeg schilderijen die mijn broertje van 14 beter kan maken. Welke factoren spelen nog meer mee? Oud hoeft hij niet te zijn, er zijn genoeg moderne kunstenaars die meesterwerken maken met een aardig prijskaartje. Bekendheid? Ja dat misschien wel. Je moet natuurlijk wel een naam voor jezelf maken als je wil doorbreken. Ten slotte moet je iets maken dat uniek is. Als jouw schilderij iets heeft wat nog nooit iemand heeft gezien is het meteen interessant.

Nog steeds heb ik geen concreet beeld van wat nou een schilderij een meesterwerk maakt. Smaak is voor iedereen anders en ik heb vaker de neiging voor een schilderij te kiezen van 20 euro boven eentje van een paar miljoen! Toen ik de hoop bijna had opgegeven stuitte ik op een reactie die mij toch wel het meeste bij is gebleven. ‘Schilderijen en andere kunst is net zo veel waard als wat de gek er voor wil geven’. Ja, de spijker op z’n kop. Kunst is zo duur als je het zelf maakt. Als een of andere professor aangeeft dat iets een meesterwerk is en het 1 miljoen kost, dan kost het 1 miljoen!

Ik vind het maar een rare wereld die van de kunst. Dat ziet er goed uit en is niks waard en dat lijkt nergens op en kost een vermogen. Misschien ga ik het wel nooit snappen, of valt het misschien wel helemaal niet te snappen. Ik hou het lekker bij m’n posters en maak me er niet te druk om. Misschien probeer ik het over een tiental jaren nog eens, misschien snap ik het dan wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.