Winnaars blogwedstrijd: deel 1!

Tussen de fanatiekste supporters

Een geluidssterkte van 132 decibel: het is een record dat de supporters van Besiktas hebben behaald tijdens de wedstrijden van hun club uit Istanboel. Ik heb het nog teruggezien op YouTube, een video waarop je de meest fanatieke supporters van de wereld ziet. Een wedstrijd met een prachtige sfeer, waar ik zelf ook dolgraag bij zou zijn.

Als supporter van een club die in Turkije speelt, is het natuurlijk niet zo dat je elke week naar een wedstrijd van die club gaat. Ik ga naar een Turks café in Hatert om zo de wedstrijden te bekijken. Fanatiek kan ik mezelf niet echt noemen, want dan zou ik er wel elke wedstrijd van Besiktas te vinden zijn, wat ik dus niet ben. Voor mezelf vind ik het al genoeg om naar de echte derby’s te gaan, zoals die tegen Galatasaray en Fenerbahce. In de zomer van 2009 ben ik naar het Inönü Stadi (Stadi = Stadion) geweest, dat is de naam van het stadion van Besiktas. Ik heb de winkel ernaast bezocht en de (toen) nieuwe tenues van dat seizoen gekocht.
Belangrijk voor deze club is dus een goede sfeer van de supporters, maar het echt allerbelangrijkste is dat ze weten dat Besiktas in hun hart zit en de sfeer jaren zo doorgaat. Hierdoor krijgen de spelers van het team een positief gevoel om goed te spelen en de winst te pakken. Voorbeeld:

Ik droom ervan om ooit tussen die fanatieke supporters te zitten en te zingen met iedereen, de hele wedstrijd door. Een kampioenschap van Besiktas heb ik maar één keer meegemaakt en dat was in het Turkse café. Daar moet een verandering in komen: het kampioenschap van je favoriete club niet hier in Nederland, maar daar in Istanboel in hun eigen stadion meemaken!
Turkse supporters zijn voor mij de fanatiekste van de hele wereld. De blijdschap van de Turken toen Turkije ver kwam in het EK van 2008… zoiets moois zie je wel elke keer terug bij de Besiktassupporters na een winnende wedstrijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.