Winnaars blogwedstrijd: deel twee!

Alleen gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen


Graffiti of streetart. Je hebt het vast wel eens gezien, klein of groot, met kleur of zonder. Mooi of lelijk, de grootste vraag blijft dan ook altijd: is het kunst of vandalisme? Dat is een vraag waar je dagenlang over kan discussiëren – dat gaan we bij deze ook niet doen.

Volgens de wet is het illegaal. Meestal denken mensen als ze een tag (handtekening) zien van: ‘Bah wat lelijk’. Als ze dan een piece (grote muurschildering) zien: “Prachtig”, maar zonder die tag was er nooit een muurschildering gekomen: het staat allemaal met elkaar in verband. Zonder fundering heb je geen huis, zonder tag heb je geen piece.

Graffiti is ook niet hoe wij het zelf noemen; wij noemen het ‘schrijven’. Het is de bedoeling om je naam zoveel mogelijk ergens op te zetten, zodat jij en andere mensen hem gaan herkennen. En of het gek is? Ik denk van niet, het is immers instinct om je territorium aan te geven. Dus is het dan ook gek om een hek om je huis heen te zetten of om grenzen van landen aan te geven? Want dáár hoor je niemand over.

Maar om graffiti/streetart legaal te maken? Dat is een heel dom idee. Ik zou dan stoppen, aangezien het een enorme adrenalinestoot geeft als je klaar bent met je piece en je hem van een afstand bekijkt. Ikzelf doe aan graffiti, maar niet om mijn territorium aan te geven. Mij gaat het er vooral om te laten zien dat ik leef, dat ik besta en ook is het een soort rebels iets tegen de overheid en autoriteit. Kortom: gewoon om tegen de stroom in te gaan. Verder zet ik als ik klaar ben met iets 21 2 op de muur. Zodat mijn overleden zusje ook nog een beetje ‘bestaat’.

Ik zou er nu ook nooit meer mee kunnen stoppen. Het geeft een heel verslavend gevoel, je wilt telkens meer en meer. En echte “Graffheads” zullen ook nooit stoppen. Dus vandalisme of kunst: het ligt ertussenin. Ik zou het ‘verboden kunst’ noemen. Een echte graffiti-artiest zal ook nooit zijn werk in een museum tentoonstellen, eerder een grote piece op het museum zetten. Denk daar maar eens over na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.