Zorgen voor twee

Mensen die intensief zorgen voor familieleden heten ook wel mantelzorgers. Als ik denk aan het woord mantelzorger dan zie ik iemand in een verpleegsterspakje voor me die oude mensen verzorgt. Ik ben er echter achter gekomen dat dit niet helemaal het geval is.

Deze week kwam ik een artikel uit de Trouw tegen over jonge mantelzorgers. Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg, de vergoeding die mensen kregen voor hun zorg is nu minder geworden. Daarom gebeurt het steeds vaker dat familieleden meer gaan zorgen voor hun zieke of gehandicapte familielid. Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van een persoon of gezin en zeker bij jongeren. Je moet nog kind kunnen zijn, maar bij sommige jongeren wordt hen dit ontnomen omdat ze voor hun zieke familielid moeten zorgen.

In het artikel van Trouw vertelt een vrouw van 26 haar verhaal. Al vanaf toen ze klein was heeft ze voor haar moeder gezorgd. Haar moeder kampt met verschillende ziektes waarbij ze bijna de hele dag in bed moet liggen. Bij Isabel (zoals ze in het artikel wordt genoemd) thuis draait alles om de rust voor haar moeder, ze loopt altijd op haar tenen door het huis, deed boodschappen en het huishouden. Zodat ze haar moeder maar zo min mogelijk tot last hoefde te zijn.

Jonge mantelzorgers leven een hectisch en snel leven. Ze gaan van kind meteen door naar volwassenen, zonder ook maar de tijd te krijgen om te puberen. Altijd klaar staan voor iemand en je zelf wegcijferen zijn dingen waar deze jongeren mee te maken krijgen. Dit maakt het leven van een jonge mantelzorger niet altijd makkelijk. Toch denk ik dat de zorg en liefde die ze ervoor terug krijgen meestal onbetaalbaar is.

Meer weten over mantelzorg en hoe je hiermee om kunt gaan? Klik dan hier.

Lees hier het artikel over jonge mantelzorgers uit de Trouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.