Zwart-Wit

Zijn jullie bekend met de ‘kwestie Morgan’? Vast wel: je kunt er bijna niet meer omheen dankzij alle keren dat ze in de kranten, op internet en in het nieuws verscheen. Uiteraard heb ik het over de orka die momenteel nog haar dagen in het Dolfinarium doorbrengt. Ik weet niet wat jullie vinden van de kwestie, maar ik – al sinds kindsafaan fervent walvis & dolfijnliefhebber, en nog steeds bijlerend hierover – word er een beetje gek van. Ik heb het proces vanaf dag 1 gevolgd en oh wat zijn ze dom bezig!

Voor de mensen die niet weten waar ik het over heb zal ik het even uitleggen. Op 23 juni 2010 spoelde er uit de Waddenzee een jonge orka aan. Men vermoedde dat zij in een nieuwsgierige bui de groep is kwijtgeraakt en is gestrand toen het eb werd. Morgan werd door stichting SOS Dolfijn uit het water gehaald en overgebracht naar de bassins voor gestrande dieren van de stichting van het Dolfinarium. Morgan is een jong vrouwtje en werd rond de paar maanden oud geschat. Later werd dit bijgesteld naar 2 à 3 jaar. Ze dachten eerst dat Morgan uit de wateren rond Schotland vandaan kwam – dit bleek later uit het gebied bij Noorwegen te zijn. Ze is erg ziek geweest en was veel te mager. Het Dolfinarium heeft haar verzorgd en daardoor is ze weer volledig gezond.

Sindsdien zit ze nog steeds in het Dolfinarium in een veel te klein bassin. Mensen die denken er verstand van te hebben zeggen dat ze er heel gelukkig is, maar zo ziet ze er niet uit. Ze ligt de hele dag in haar bassin mensen aan te staren. Orka’s zijn groepsdieren en zullen dus aansluiting moeten vinden bij soortgenoten. Zeker een orka met de leeftijd van Morgan moet zo snel mogelijk terug (wat eigenlijk al te laat was toen ze genezen was) of bij andere orka’s terecht komen. Dit komt doordat orka’s in die leeftijd moeten leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen.

Het Dolfinarium wil haar (en gaat haar eindelijk) verhuizen naar Loro Parque op Tenerife. Dit is een vergelijkbaar maar groter park, waar ze ook orka’s hebben. De Orka Coalitie (die gevormd is toen bekend werd dat het Dolfinarium Morgan niet direct wilde uitzetten) vond dat geen goed idee en is in protest gegaan. Het Dolfinarium heeft een onderzoek ingesteld door verscheidene professionals op het gebied van orka’s in gevangenschap en in het wild en zeezoogdieren en dergelijke. Deze hebben gekeken of het haalbaar was om Morgan in het wild uit te zetten. Uit het onderzoek kwam dat dit niet het geval was.

Alsnog wilde de Orka Coalitie graag dat Morgan vrijgelaten werd (wat ik volledig kan begrijpen) en om haar te laten wennen moest dat gefaseerd, dus in stappen, gebeuren. Eerst zou ze naar Neeltje Jans verhuizen en daar in een baai zwemmen om te wennen aan buitenwater. Daarna zou ze moeten verhuizen naar Noorwegen. Dit is en was de beste optie volgens hen. Ze zagen alleen over het hoofd dat het levensgevaarlijk is om een orka te verhuizen. Het kan zeker goed gaan, het gebeurt tegenwoordig vaker, maar orka’s zijn en blijven er erg gevoelig voor en kunnen dood gaan aan stress tijdens of na het vervoeren. Moet je het een dier dan twee keer aan doen? Verder hebben ze hetzelfde plan ook wel eens uitgevoerd bij Keiko (de orka van Free Willy). Hierbij ging het niet goed en is Keiko uiteindelijk eenzaam overleden. Het hoeft niet zo te gaan – er is wel een verschil in de situaties – maar toch.

Ondertussen zijn we een jaar en 5 maanden verder en is er eindelijk een definitief besluit genomen. Morgan gaat zo snel mogelijk naar Tenerife. Waarom het zo lang geduurd heeft? Elke keer dat er besloten werd om Morgan te verplaatsen naar Loro Parque protesteerde de Orka Coalitie en spande ze een rechtzaak aan. Het duurde dan weer een paar maanden voordat er een besluit genomen werd en ze gingen dan weer dáártegen tegen in beroep. Snappen ze dan niet dat het nog veel erger is dat Morgan veel te lang in haar eentje in een veel te klein bassin zit? Natuurlijk wil je het beste voor de dieren, maar hou dan alsnog ook rekening met Morgan tijdens het ruzieën over haar. Ze zeggen nu dat we haar beter hadden kunnen laten liggen, want dat is de natuur. Daar zijn ook weer mensen het niet mee eens.

Wat moesten ze dan? Een orka laten sterven is zielig en ziet er heel sneu uit voor de mensen die het kunnen zien. De orka opvangen en genezen is kennelijk niet goed en de orka met mogelijk doodvonnis uitzetten na het opvangen is ook niet goed. Wanneer is het wel goed? Denk daar eens over na! Ik vind het erg jammer dat het Dolfinarium probeerde mee te denken (ik weet, niet altijd even goed, maar toch) met de Orka Coalitie, maar dat de Orka Coalitie maar één ding wilde en niets minder goed is. Het is goed of niet goed. Het is zwart of wit (eigenlijk alleen zwart). Er is geen middenweg. Sorry, maar dat vind ik erg slecht! Ik ben groot voorstander van vrije dieren en het beste voor de dieren, maar probeer het van meer kanten te zien.

Niet alleen de orka is zwart-wit, maar de visie van de orka-coalitie ook.

Foto: Dolfinarium, Harderwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.