Zwarte Pieten: Racisme?

Afgelopen zaterdag werden tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht vier mannen aangehouden die een shirt droegen met de opdruk “Zwarte Piet is racisme”. Al jaren zijn mensen het er niet over eens of Zwarte Pieten racisme is. Mensen vinden het beledigend voor zwarten omdat de Pieten als slaven gezien kunnen worden. Nederland heeft vroeger veel slaven gekocht en doorverkocht, dus vinden mensen de Zwarte Pieten ongepast.
Vroeger dachten mensen dat Sinterklaas, de beschermheilige van kinderen, met de duivel rondliep. In de 19e eeuw werd de duivel ingewisseld voor een Zwarte Piet. Ze dachten dat Sinterklaas uit Spanje kwam, in Spanje leefden de Moren, islamieten die in Spanje woonden. Voor hen waren Moren hetzelfde als duivels, het was geloofwaardiger als een Moor de knecht van Sinterklaas was dan de duivel. In die tijd was aan de Zwarte Pieten te zien wat Nederlanders van de Moren vonden, Zwarte Piet sloeg stoute kinderen en nam ze mee naar Spanje, dat laatste was een fabeltje om ervoor te zorgen dat kinderen niet stout zouden zijn.
Toen er nog geen Afrikaanse mensen in Nederland woonden, dachten Nederlanders dat Afrikanen dom en idioot waren. Dat dachten ze omdat ze niet christelijk waren en ze in een rare taal spraken. Hier kwam verandering in toen Afrikanen naar Nederland gingen om werk te zoeken. Pas toen zagen Nederlanders dat Afrikanen helemaal niet dom en idioot waren. De Afrikanen gedroegen zich net zoals Europeanen, hadden de zelfde emoties als de Europeanen. Het waren net Europeanen, maar dan met een andere huidskleur. Vanaf toen werd Zwarte Piet niet meer gespeeld als een duivel, maar als het vredelievende hulpje van de Sint.
Nu krijgen kinderen vaak te horen dat Zwarte Pieten zwart zijn omdat ze door de schoorstenen naar binnen gaan.
Of het Sinterklaasfeest racistisch is, daar zullen we het in Nederland waarschijnlijk nooit over eens zijn. Bedenk dat Zwarte Piet voor sommige mensen kwetsend is, al zie je zelf niet in waarom. Als jouw voorouders slaven waren, en je vindt dat ermee gespot wordt, dan is het begrijpelijk dat je het Sinterklaasfeest racistisch vindt. In Nederland heb je vrijheid van meningsuiting, dat betekent dat je je eigen mening mag vertellen. Je mag dus ook zeggen dat je Zwarte Piet racisme vindt. Maar het is misschien niet gepast om bij de intocht van Sinterklaas deze mening te vertellen, er zijn namelijk veel jonge kinderen bij.
Als je vindt dat de Zwarte Pieten verboden moet worden, bedenk dan dat het een eeuwenoude traditie is. Als het gebruik van Zwarte Pieten racistisch is, dan is Sneeuwwitje en de zeven dwergen ook racistisch voor lilliputters. Bovendien is Sinterklaas elk jaar een man, dat zou dan ook discriminerend zijn voor vrouwen. Van deze twee voorbeelden wordt echter nooit een probleem gemaakt.
Wat vind jij van dit onderwerp? Vind jij de actie in Dordrecht terecht? Vertel het ons op ons forum! Je kan ook een bericht sturen naar post@jongin.nl
Kijk hieronder naar een leuk filmpje waarin we naar de mening van een man van Projectbureau Voor Diversiteit vragen.
Geschreven door Maatschappelijk Stagiairs Toni en Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.