Klimaatverandering

Driekwart van de Nederlandse jongeren maakt zich zorgen over het klimaat en de toekomst van de planeet. Wat gebeurt er nou precies en wat kan jij doen?

Barbie girls tegen plastic

Wat gebeurt er precies?

Wetenschappers hebben de laatste jaren een aantal sombere voorspellingen gemaakt. Zo zullen het aantal natuurrampen zoals de bosbranden in Australië alleen maar toenemen. De zeespiegel zal nog meer stijgen. Deze stijgt ondertussen al zes keer zo snel als in 1990. Grote plekken van de planeet zullen onleefbaar worden als we doorgaan zoals nu. Dit zal leiden tot klimaatvluchtelingen en dat kan weer zorgen voor onrust en zelfs voor oorlog over levensmiddelen zoals water. Een mooie Netflix documentaire hierover is 'Our Planet' van sir David Attenborough.

Geen kinderen door het klimaat

Klimaatblogger Lindsey heeft zelfs de keuze gemaakt om geen kinderen te krijgen vanwege de klimaatproblemen. “ik wil geen kinderen omdat ik mijn kind een goede toekomst wil bieden en dat kan ik nu niet garanderen en daarbij is een kind ook weer extra vervuiling”.

Manieren om actie te ondernemen

Steeds meer jongeren komen in actie tegen klimaatverandering. Wil jij ook actie ondernemen? Dat kan!

Hou jezelf een zeespiegel voor

Weet jij hoeveel impact je hebt op het klimaat?

CO2 komt niet alleen vrij bij het verbranden van brandstof bij benzineauto's, vliegtuigen en energiecentrales maar ook bij het maken van kleren, electronica en je eten.

Hoeveel CO2 iemand uitstoot wordt een 'CO2 voetafdruk' genoemd. Wil je weten hoeveel impact jij op het milieu hebt? Bereken de CO2 voetafdruk van jezelf en je gezin met de voetafdruktest van het wwf.​

via GIPHY

Met deze tips kan je milieubewuster leven:

  • Let op het scheiden van afval. Dit klinkt logisch maar nog steeds is 42 % van al het afval restafval. Overleg thuis over hoe jullie je afval inleveren.
  • Zet de apparaten die je niet gebruikt uit in plaats van op stand by. Haal een adapter die je niet gebruikt uit het stopcontact.
  • Doe de lichten uit als je niet in de kamer bent.
  • Neem vaker de fiets of ga met het openbaar vervoer in plaats van met de auto.
  • Doe de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
  • Probeer korter of minder vaak te douchen.
  • Koop vaker tweedehands zodat spullen of kleren hergebruikt worden.
  • Eet minder vlees en zuivel.
  • Gebruik de Ecosia webbrowser / zoekmachine. Een deel van de omzet van deze webbrowser wordt gebruikt om bomen te planten.

Meer weten?

Of praat hierover op ons forum!

De foto's zijn van de klimaatstaking van 27 september 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.