ADHD; wat kan je ermee?

Je niet kunnen concentreren, energie voor tien hebben en dingen doen zonder erbij na te denken. Iedereen heeft weleens van dat soort momenten. Sommige jongeren hebben dit bijna altijd. Het kan dan zijn dat je ADHD hebt.

ADD/ADHD is voor de meeste mensen een bekend begrip. Misschien heb jij het zelf wel, of iemand die je kent? Maar wat is het nou precies? Ongeveer 5 op de 100 kinderen en jongeren in Nederland hebben ADHD. Je krijgt ADHD niet zomaar. Het is namelijk vaak erfelijk. Dit betekent dat de kans dat jij ADHD hebt groter is als een van jouw ouders dit ook heeft.

Wat is ADHD?

Je kent ADHD misschien wel als Alle Dagen Heel Druk, maar het staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dat aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Als je ADHD hebt, werkt je brein wat anders. Bijvoorbeeld: Als iemand zonder ADHD denkt: ‘stop’, dan geven de hersenen die waarschuwing door aan het lichaam. Bij iemand met ADHD werkt dat anders, waardoor je dingen soms te snel doet; dingen vergeet of je aandacht ergens niet bij kunt houden. ADHD wordt bij mensen herkend op basis van gedrag.

Wat is ADD?

Je kent ADD misschien wel als Alle Dagen Dromerig, maar het staat voor Attention Deficit Disorder en is een subtype van ADHD. Bij ADD ben je niet druk of hyperactief. Je bent juist vaak in gedachten en hierdoor kom je soms dromerig of ongeïnteresseerd over. Ook vergeetachtigheid en slaapproblemen komen veel voor bij ADD.

Wel of geen medicijnen?

Er bestaat geen medicatie die ADHD/ADD kan genezen. Wel worden medicijnen toegepast om de symptomen te verminderen of te laten verdwijnen. Net zoals alle medicijnen hebben ook de medicijnen voor ADHD/ADD bijwerkingen. Op de website begrijp je medicijnen lees je de bijwerkingen en wat je allemaal wel of niet mag als je deze medicijnen slikt. Maar er zijn ook andere opties, zoals praten met een psycholoog, gedragstherapie, hersentraining, neurofeedback of bijvoorbeeld een ander dieet. Op Brainwiki lees je meer over de verschillende behandelingen.

De ervaring van Kevin

Kevin B. Ik gebruikte sinds mijn zesde medicijnen voor mij ADHD. Na lang gebruik van medicijnen, zo'n 15 jaar besloot ik om stapsgewijs te stoppen. Ik voelde me vaak somber en kreeg steeds minder eetlust door de medicijnen. Ik ben nu vijf jaar van de medicijnen af en voel me beter dan ooit. Ik ben blij dat de medicijnen in mijn jeugd goed geholpen hebben maar op latere leeftijd werkte het tegen me. Door therapie kan ik nu beter omgaan met mijn ADHD, zonder medicijnen!

ADD/ADHD, wat kan je ermee.

De chaos in je hoofd kan behoorlijk lastig zijn maar met een positieve instelling zie je misschien ook wel de mooie dingen die je erbij krijgt.

  • Je hebt veel empathie voor andere mensen
  • Je bent ontzettend creatief.
  • Je bent goed in het oplossen van problemen en raadsels.
  • Je hebt hyperfocus op dingen die je leuk vindt om te doen.
  • Je bent avontuurlijk door een grote behoefte aan prikkels.

Hulp bij ADD/ADHD

  • Richt je studeerplek in op een manier dat je niet snel afgeleid raakt. Ontdek onder welke omstandigheden jij het beste werkt.
  • Vergroot je kennis en probeer dingen die lastig voor je zijn te herkennen. Dat helpt je om er meer grip op te krijgen.
  • Zorg voor meer structuur in je dagen. Bijvoorbeeld door vaste slaap- en eettijden, vaste werkdagen, sportactiviteiten en behandeling.

Meer weten?

  • Wil je meer weten over ADHD en ADD, kijk dan eens op Brainwiki. Op deze website vind je betrouwbare informatie over verschillende psychische problemen. Je leest hoe het zit; hoe lotgenoten het voelen en wat je kunt doen als je in de problemen raakt.
  • Een andere goede website is Mentaal Beter.
  • Ook kun je deze zelftest doen.
  • Een minder bekende manier manier om ADHD te behandelen is neurofeedback. Er zijn een aantal bureaus in Nederland die hiermee werken; zoals het Neurofeedback Instituut Nederland; Neurofeedbak praktijken en Brainbalance. Google even op wat er bij jou in de buurt zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.