Perfect lichaam, hoe ver ga je?

Een perfect lichaam, wat is dat? En hoe ver ga je voor dat perfecte plaatje? Vaak zeggen we dat echte schoonheid van binnen zit, maar toch zijn we ook ontzettend gefocust op de buitenkant.

Perfect op social media

Elke dag worden worden we geconfronteerd met beelden van 'perfecte' mensen. We zien het overal op televisie, in tijdschriften, in reclames en op social media.

De mensen die we zien, zitten altijd strak in hun vel, zien er gelukkig en gezond uit en zijn bovendien nog eens beeldschoon. Ze hebben altijd weer leuke foto's van bijzondere plekken of andere uitjes, terwijl jij op school of je werk bent. De druk om ook 'perfect' te zijn wordt hierdoor groter. Een leuke outfit, mooie make-up en een afgetraind lichaam hoort er online steeds meer bij. Sportief, mooi en fit zijn is hip.

Dit komt mede door social media. Wat je daar ziet is vaak misleidend. Influencers die betaald worden om foto's te plaatsen met producten zodat jij die koopt. Verder worden de apps om te photoshoppen massaal gedownload en gebruikt, zodat je er perfect uitziet op de foto's die je deelt.

Diëten

Afvallen door te letten op wat je eet; oftewel een dieet. Er zijn honderden boeken over geschreven en er wordt veel over geblogd. Ook komen er steeds nieuwe diëten bij.

Soms is een dieet nodig, omdat je te zwaar bent. Maar vaak ook zijn diëten streng en niet lang vol te houden. Ook is het vaak niet goed voor je lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld een tekort aan voedingstoffen en het zorgt voor veel stress. Obsessief bezig zijn met eten kan leiden tot verschillende eetstoornissen, zoals anorexia. Natuurlijk is het goed om op je gezondheid te letten door gezond te eten, maar hoe ver ga je daarin? En krijg je de juiste ondersteuning?

Meer sporten

Foto's van mensen in de sportschool op Instagram, wie kent ze niet? De afgetrainde mannen die zware gewichten staan te heffen voor het perfecte lichaam, of de meiden die staan te squatten voor de perfecte ronde billen. In de winter bulken en zwaar trainen voor een zomer zonder t-shirt. De sportschool Selfies zijn niet meer weg te denken.

Maar hoe ver ga je? Sporten is natuurlijk goed voor je gezondheid. maar hoe ver ga je? Hoe goed is het voor je lichaam om langdurig aan de zwaarste gewichten te trekken? En wat gebeurt er als je stopt met sporten? Dus denk goed na over hoe je sport, voordat je ernstige klachten krijgt. Zoek begeleiding van een sportcoach.

Of toch een cosmetische ingreep?

Niet alleen op foto's en selfies willen we er goed uitzien, maar ook in het echt. Botox en fillers oftewel cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren. Geïnspireerd door bekende social media personen worden er steeds meer ingrepen gedaan door jongeren. Er wordt tegenwoordig ook meer over gesproken, waardoor het schaamtegevoel weg is.

Door deze mogelijkheden zijn we ons er meer bewust van wat we kunnen laten veranderen. Maar laten we onze ogen ook openen voor de risico's. Een cosmetische ingreep kun je niet herstellen. Je lichaam kan nog veranderen en als je vroeg een cosmetische ingreep doet, kan dit verstorend werken. Bovendien is er nog te weinig informatie over de langetermijneffecten van botox en fillers.

#Bodypositivity

Een ander nu inmiddels bekend geluid op social media is Body Positivity, als tegenreactie op de perfectie. Het betekent letterlijk positief tegenover je lichaam staan, maar het gaat nog dieper. Het draait er niet alleen om hoe je naar jezelf kijkt, maar ook hoe jij naar anderen kijkt. Iedereen accepteren en waarderen precies zoals ze zijn, zonder oordeel of vooroordeel.

Bodypositivity tips:

  • Accepteren kun je leren. Probeer positief naar jezelf in de spiegel te kijken, want jij bent goed genoeg zoals je bent.
  • Iedereen heeft een bikini body, als je maar een bikini hebt.
  • Volg ook andere accounts op social media. Zoek op #bodypositivity zodat je ook een ander beeld op je tijdlijn krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.