Feestjes… Het is gezellig. Jouw vrienden drinken een glaasje en jij doet gezellig mee. Niks mis mee. Of toch wel?
NIX18
Tegenwoordig is de minimumleeftijd om alcohol te drinken 18 jaar, vroeger was dat nog 16 jaar. Alcohol is sowieso niet goed voor je gezondheid, maar als je jong bent is de schade nog een stuk erger doordat je lichaam en hersenen nog in ontwikkeling zijn. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Daarom kwam de overheid met de NIX18-campagne: onder de 18 niet roken en niet drinken.
Controle kwijt
Gezellig kan het zeker zijn, maar als je dronken bent, gebeuren er misschien dingen waar je achteraf spijt van hebt. Zo kan je bijvoorbeeld met een jongen of meisje zoenen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Dit komt omdat je de controle soms kwijtraakt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je je anders gaat voelen. Je wordt na een paar drankjes wat vrolijker, minder verlegen en iets zelfverzekerder. Maar dit is lang niet altijd zo. Je kunt je ook verdrietig voelen, of boos of bang worden. Kijk maar naar het filmpje hieronder.
Groepsdruk
Comazuipen
Te veel alcohol is slecht voor je hersenen. Na het drinken van 1 à 2 glazen werken je hersenen al minder goed dan normaal. Als je regelmatig alcohol drinkt, gaat je geheugen achteruit en ga je langzamer denken. Alcohol werkt ook verslavend. Als je jong begint met drinken, heb je meer kans om later verslaafd te raken aan alcohol. Ook heb je dan meer kans op overgewicht.
Zoals je ook al in de video zag, kan je zelfs bewusteloos raken door te veel alcohol en zelfs in een coma terecht komen. Dit heet comazuipen en er is dan sprake van een alcoholvergiftiging. Wanneer je binnen een korte tijd vijf of zes glazen alcohol drinkt, dan ben je aan het binge drinken. Binge drinken vergroot de kans op zo'n black-out. Dit kan zomaar ineens toeslaan.
Voorkomen
Omdat je misschien nog niet zo veel ervaring hebt met alcohol, kan het lastig zijn om de signalen te herkennen. Om toch te voorkomen dat jij – of iemand anders – van het ene op het andere moment bewusteloos raakt, geven we hier wat tips:
- Maak duidelijke regels met jezelf: bepaal aan het begin van de avond hoeveel je gaat drinken;
- Als je denkt dat je dat niet zelf kan, spreek het dan af met een vriend of vriendin;
- Stop direct met drinken als je je slaperig voelt. Dit gaat vooraf aan bewusteloosheid;
- Als je ziet dat anderen in slaap vallen die veel te veel hebben gedronken, check dan de ademhaling;
- Wanneer iemand echt geen reactie meer geeft, bel dan direct 112.
- Zorg dan ook dat diegene in een stabiele zijligging ligt én dat diegene warm blijft door er een deken of jas overheen te leggen.
Katers en tips
Als je dan toch hebt gedronken, maar nog redelijke grenzen hebt gesteld, kan je alsnog last hebben van een kater. Bij het drinken van één glas alcohol verlies je ongeveer anderhalf glas vocht. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap, moe en heb je waarschijnlijk een droge mond en een knallende hoofdpijn. Daarom geven we je hier wat tips om een kater te voorkomen:
- Drink na elk glas alcohol een glas water, zo voorkom je dat je uitdroogt;
- Drink ook nog een glas water voordat je naar bed gaat;
- Zorg vóór het drinken voor een stevige bodem door goed te eten;
- Drink niet allerlei soorten drank door elkaar;
- Combineer de drank niet met sigaretten;
- Last but not least, drink niet te snel en natuurlijk ook niet te veel!
Hulp bij drankprobleem
Ben jij zelf in zo'n spiraal terecht gekomen, of heb je om andere redenen problemen met alcohol? Dan kan het helpen om hierover te praten met vrienden, familie of mensen op school. Als dit geen optie is kan je ook bellen met de kindertelefoon of de luisterlijn. Heb niet jij, maar bijvoorbeeld een van je ouders een drankprobleem? Dan kan je (gratis en anoniem) op kopstoring.nl terecht. Als je 18+ bent kan je ook nog op helpmijndierbareisverslaafd.nl kijken. Je bent niet de enige en praten over je problemen is altijd goed. Bij Jelinek kun je je kennis over en je gebruik van alcohol en drugs testen.
Meer info
- Doe de test: wat is jouw drinkgedrag? of de zelftest op minderdrinken.nl.
- Kijk op alcoholinfo.nl voor meer informatie en een zelftest
- Jelink.nl voor informatie en hulp bij alcohol en drugs
- Kijk op Jongerenhulponline.nl voor organisaties waarmee je gratis kunt bellen of chatten.
Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!