Uiterlijk en verzorging

Het verzorgen van je uiterlijk en je lichaam is voor iedereen anders. De een vindt het heel erg belangrijk en de ander houdt van puur natuur. Wij vertellen hier een aantal dingen die goed zijn om te weten over jouw eigen uiterlijke verzorging.

Hygiëne

Bij verzorging gaat het vaak om hygiëne. Dat houdt in dat je jezelf schoon houdt. Veel vormen van verzorging zal je al doen, zoals douchen en je tanden poetsen. Door dit te doen zorg je er voor dat je er verzorgd uitziet en je fris ruikt. Zeker in de puberteit zweet je veel en maakt je lichaam veel talg aan (talg maakt het haar vet). Pubers ruiken daarom iets sneller naar zweet en hebben iets sneller vettig haar. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je dan vies bent, of onverzorgd, maar wel dat je je misschien soms iets vaker moet wassen.

Cosmetica en andere gezichtsverzorging

Veel jongeren gebruiken crèmes, gezichtsmaskers en make-up. In de producten die je in Nederland koopt mogen geen stoffen zitten die schadelijk voor je zijn. Toch zijn er ook onderzoeken die waarschuwen voor schadelijke stoffen in huidproducten.

Hieronder een aantal stofjes die je beter kan vermijden, vooral als je deze regelmatig gebruikt:

 • Bronopol, dit stofje kan kankerverwekkend zijn. Je kan er ook allergisch voor zijn. Bronopol houdt je producten langer goed en zit daarom in veel verschillende verzorgingsproducten.
 • EDC’s, dit zijn stoffen die je hormonen in de war kunnen brengen en kankerverwekkend kunnen zijn. Deze stof is soms te vinden in zonnebrandcrème.
 • Methylisothiazolinone, ook wel MI of MIT genoemd. Deze stof kan in zeep en shampoo zitten.
 • Triethanolamine, dit product komt voor in make-up producten.
 • PFAS, dit is schadelijk voor het immuunsysteem. Onderzoekers hebben dit aangetroffen in de helft van 236 verschillende foundations, oogproducten, lippenproducten en mascara's.

Girl with make-up

Misschien wil je om deze reden graag natuurlijke producten gaan gebruiken. Maar, let op, van sommige producten lijkt het alsof er natuurproducten in zitten, maar in werkelijkheid ruikt het product er alleen maar naar. Er worden dan geurende oliën in het product gestopt, in plaats van het natuurlijke product zelf. Om zeker te weten wat er in je fles shampoo of crème zit kan je altijd bij de ingrediënten kijken, of het in een winkel kopen die alleen natuurlijke producten verkoopt.

Veel natuurlijke producten zijn goed voor je huid en haar, maar lang niet alle producten voegen ook echt iets toe. En ook voor natuurlijke producten kan je allergisch zijn, waardoor ze je huid irriteren.

Maak je eigen verzorgingsproducten!

Maar, niet getreurd, je kunt natuurlijk ook je eigen verzorgingsproducten maken! Op internet staan verschillende recepten voor haarmaskers of gezichtsmaskers. Ook hier kan je allergisch voor zijn, dus altijd even testen! Natuurproducten die goed zijn voor je huid zijn:

 • Avocado
 • Honing
 • Kokosolie
 • Appelazijn
 • Komkommer
 • Olijfolie
 • Havermout
 • Kamille of kamille thee
 • Aardbeien
 • Banaan
 • Groene thee

Doe de zelfgemaakte producten nooit op wondjes of geïrriteerde huid.

Andere vormen van uiterlijke verzorging

Het verzorgen van je uiterlijk hoeft niet meteen te gaan over crème en make-up. Uiterlijke verzorging is dan ook zeker niet iets dat alleen voor meisjes is. Dingen die iedereen kan doen om zijn of haar uiterlijk te verzorgen zijn:

 • Gezichtsmasker op doen. Ook lekker als je eventjes wilt relaxen.
 • Wenkbrauwen epileren. Haartjes tussen de wenkbrauwen en haartjes die buiten de wenkbrauw vallen kan je met een pincet weghalen. Zorg alleen wel dat je niet te veel weghaalt!
 • Tanden en nagels verzorgen.
 • Scheren. Jongens kunnen hun baard laten staan of juist wegscheren. Verder kan je het haar wegscheren waar je je niet prettig bij voelt. Voor sommigen is dit alles; beenhaar, schaamhaar en okselhaar. Anderen vinden het juist fijn om al het haar te houden.

Make-up voor jongens

Make-up wordt vaak als een product alleen voor meisjes gezien, maar dat betekent niet dat het niet ook voor jongens kan zijn. Steeds meer jongens proberen make-up uit. Online zijn er veel video’s te vinden waarin jou wordt uitgelegd hoe je make-up kan gebruiken zonder mannelijke kenmerken te verliezen. Hieronder staat een voorbeeld van zo’n video.

Je lichaam verdient het om goed door jou verzorgd te worden. Een goed verzorgd lijf is ook goed voor je zelfvertrouwen. Het zorgt er (letterlijk en figuurlijk) voor dat je lekker in je vel zit. Maar, vergeet niet dat de buitenkant lang niet alles zegt. Hoe cliché het ook is, innerlijke schoonheid blijft het allerbelangrijkste.

Heb je vragen over welke kleding je naar een feestje aan moet doen? Of je wel of niet een riem moet dragen? Of je als jongen ook een oorbel kunt nemen? Of je je benen wel of niet moet scheren of harsen? Je kunt het zo gek niet bedenken of je vind het wel op ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.