De vrouw uit deze video laat meerdere manieren zien waarop je een hoofddoek kan dragen. Haar hoofddoek is een deel van haar outfit, maar ook van haar geloof. In dit thema vertellen we je alles wat je wilt weten over hoofddoeken!
Waarom dragen vrouwen hoofddoeken?
De meeste vrouwen die een hoofddoek dragen, zijn moslima. Als een vrouw een hoofddoek draagt, doet zij dit meestal omdat dit in de Koran staat. De Koran is het heilige boek van de Islam. Maar vrouwen hebben verschillende redenen waarom ze zich fijn voelen met een hoofddoek.
De hoofddoek wordt gedragen om de nadruk niet zo op het uiterlijk van de vrouw te leggen, of om liefde voor het geloof te laten zien. Het wordt ook gedragen om de regels van de Islam na te leven of om te laten zien dat ze bescheiden zijn. Er zijn dus veel redenen waarom je als moslima een hoofddoek draagt.
Ook in het Christendom en Jodendom komt hoofdbedekking voor. Denk bijvoorbeeld aan Christelijke nonnen. De reden waarom deze vrouwen hoofdbedekking dragen, lijkt vaak heel erg op de redenen die moslima's hebben.
Verschillende soorten hoofddoeken
Waar denk je aan als je aan een hoofddoek denkt? Waarschijnlijk komt er een bepaald soort hoofddoek bij je op. Maar wist je dat er heel veel soorten hoofddoeken zijn? Welke soort een vrouw draagt, hangt af van haar cultuur, haar eigen voorkeur en soms het land waar ze vandaan komt. De Hijab wordt in veel culturen gebruikt, zoals Turkije, Irak of Egypte. De Boerka komt weer veel voor bij Afghaanse en Pakistaanse vrouwen. In Nederland wonen veel moslima's uit verschillende culturen. Daardoor zie je veel verschillende hoofddoeken in Nederland. Hieronder staan een paar opties:
Hijab
de hoofddoek hierboven komt je waarschijnlijk bekend voor. De hijab is bedoeld om vooral het haar te bedekken met een doek.
Khimar
De khimar is een hoofddoek die ook de hals bedekt. De doek kan tot je middel of soms tot je enkels komen. Alleen het gezicht en de handen blijven zichtbaar.
Nikab
De nikab bedekt ook het gezicht. Alleen de ogen blijven nu nog zichtbaar.
Boerka
De boerka bedekt alles van de vrouw. Ook haar ogen. Er zit dan een gaas voor de ogen, zodat de vrouw wel kan kijken, maar anderen haar niet kunnen zien. In Nederland komt de boerka heel weinig voor. Op sommige plaatsen in Nederland is de boerka ook verboden, namelijk in een gebouw van de overheid, zorg of een school.
Wanneer draag je een hoofddoek?
Wanneer je een hoofddoek draagt verschilt per vrouw, familie en cultuur. Bij sommige meisjes begint het dragen tussen de 7 en 12 jaar. Vaak kiezen meisjes ervoor om de hoofddoek te dragen wanneer ze beginnen met menstrueren. Anderen kiezen er voor om hun hoofddoek te dragen vanaf het huwelijk. De meeste moslima's doen hun hoofddoek af als zij bij hun familie zijn of als ze met alleen maar vrouwen zijn.
Keuzevrijheid: ik bepaal wat ik draag
Je hebt vast meegekregen dat vrouwen in Iran gingen protesteren, omdat ze niet wilden dat ze van de regering een hoofddoek moesten dragen. Moslima's in Frankrijk gingen een paar jaar geleden protesteren, omdat zij op sommige plekken hun hoofddoek juist niet meer op mochten doen. Hoe zit dit nu precies?
Het lijkt alsof de vrouwen uit Iran en Frankrijk iets anders willen, maar eigenlijk protesteren ze voor hetzelfde: de keuze. Vrouwen willen zelf bepalen waar zij zich prettig bij voelen en wat zij van hun lichaam laten zien. Sommige vrouwen voelen zich heel krachtig als zij hun hoofddoek dragen, en anderen juist weer als ze hun hoofddoek af kunnen doen.
Niet iedereen die een hoofddoek draagt komt uit een islamitisch land. Er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen, geboren in Nederland, die eerst geen moslim waren, maar zich bekeren. Iedereen mag zelf bepalen of een hoofddoek bij haar past, afkomst maakt dan niet uit.
Hoofddoek fashion
Een hoofddoek is niet alleen een manier om het lichaam en haar te bedekken, maar ook onderdeel van de outfit. Veel winkels verkopen hoofddoek fashion en online is er heel veel outfit inspiratie te vinden. Zo heeft het Instagram account hijabi_bloggers, veel verschillende outfits met hoofddoeken.
Ook op Pinterest en TikTok zijn er ontzettend veel filmpjes en foto's te vinden die je kunnen helpen met een mooie outfit met een hoofddoek. Het is super leuk om jouw stijl te combineren met een hoofddoek!
Meer info
- Twee jonge moslima's vertellen over hun ervaringen met hoofddoeken. Het eerste ervaringsverhaal gaat over discriminatie. In het andere ervaringsverhaal wordt er verteld over hoe klasgenoten en de school omgingen met de hoofddoeken.
- Wil je meer weten over de Islam? Dan heeft Willem Wever alle informatie en antwoord op jouw vragen.
- Sinds kort is er ook een serie over een model die een Hijab draagt. Meer over de serie vind je op NOS stories. Je kan ook de trailer checken op YouTube.
- Meer informatie over de hoofddoek vind je op de website van NPO kennis.
- En je mag op ons forum altijd jouw ervaringen met hoofddoeken delen.