Labels

Als het op seksualiteit aankomt, zijn er veel verschillende 'labels'. Je kan bijvoorbeeld bi zijn, lesbisch of homoseksueel. Maar je kan ook non-binair zijn, of transgender. Misschien weet je helemaal nog niet wat je bent. Het kan dan voelen alsof je moet kiezen. Dit thema gaan we het hebben over labels en hoe je daar op jouw manier mee omgaat.

Wel of geen label

De een voelt zich er heel fijn bij als 'ie een naam heeft voor hoe hij of zij zich voelt. Dat is ook niet zo gek. Als iets een naam heeft, kan je het bijvoorbeeld makkelijk uitleggen en snappen anderen sneller wat je bedoelt. Als jij bijvoorbeeld op jongens en op meisjes valt, kan je dat makkelijk beschrijven door te zeggen dat je bi bent.

De ander vindt zo'n label helemaal niks. Door hun seksualiteit een naam te geven, voelt het alsof ze daarmee zeker weten dat dát het is. Stel dat je een meisje bent, en je wordt verliefd op een ander meisje. Ben je dan meteen lesbisch? Je weet misschien nog helemaal niet of je ook op jongens valt, of op non-binaire personen. Misschien vind je het dan fijner om gewoon even te wachten voordat je het een naam geeft.

Druk om te kiezen

Als je hebt uitgesproken dat je niet hetero bent, maar iets anders, vragen mensen vaak wat dat dan is. Misschien vullen ze het zelfs wel voor je in. “Oh, je bent nu verliefd op een meisje, maar hiervoor op een jongen, dus je bent bi!” of “Je valt op een non-binair persoon, dus dan zal je wel panseksueel zijn”.

Als mensen dit tegen je zeggen of van jou verwachten dat je meteen weet wat je bent, kan dat voor veel druk zorgen. Misschien geef je jezelf wel een label, omdat je er dan van af bent. Dat voelt niet goed. Maar hoe ga je dan om met labels waar je nog niet klaar voor bent?

Wat zeg ik als anderen druk uitoefenen?

Om te voorkomen dat je jezelf een label geeft waar je niet achter staat kan je een paar dingen doen:

  • Leg de ander uit waarom je nog geen label wilt hebben.
  • Onthoud dat je altijd mag veranderen van seksualiteit. Je mag terug komen op je label. Je bent jong en het is oké om een label te testen en te veranderen. Als anderen dat niet begrijpen is dat niet jouw probleem.
  • Weet dat jouw geaardheid en seksualiteit, jouw business is. Je mag je eigen tempo aanhouden. Je leert jezelf niet in een dag kennen, daar mag je de tijd voor nemen.
  • Vraag vrienden of familie om over je seksualiteit of geaardheid te praten, zonder de labels te gebruiken.
  • Het is ook goed als je nooit een label neemt. Je bent niet verplicht om jouw geaardheid of seksualiteit een naam te geven.

Iemand in mijn omgeving is met zijn geaardheid bezig

Misschien is een van je vrienden of je broer of zus (of brus) wel bezig met seksuele geaardheid. In dat geval zijn er hier wat do's en don'ts als je de ander wilt steunen:

  • Do – geef aan dat de ander er met je over kan praten.
  • Do – geef de ander de ruimte en vooral de tijd om zichzelf te leren kennen. Er is geen haast, de ander mag er ook jaren over doen om te leren wie hij of zij is.
  • Do- accepteer het als de geaardheid of seksualiteit van de ander later nog verandert. Iemand is niet aan het liegen of om aandacht aan het vragen, maar gewoon zichzelf aan het leren kennen.
  • Don't – Vul niet in welke geaardheid of geslacht de ander is. Als je benieuwd bent, vraag het, maar vul het niet zelf in.
  • Don't – Zet de ander niet onder druk om snel een beslissing te maken of jou snel antwoord te geven. Het gaat jou namelijk niet zo veel aan.

Hulp

  • Als je meer wilt weten over geaardheid en seksualiteit, kijk dan op de website van Sense. Zij hebben antwoord op een hoop vragen en je kunt ook met hen chatten.
  • Vraag advies bij een jongerenwerker, zij staan hier zeker voor open.
  • Sense kan ook vragen beantwoorden over het zijn van transgender.
  • Op de website seksualiteit.nl vind je meer informatie over non-binair zijn.
  • Wil je graag je verhaal kwijt? Dan kan dat altijd op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.