4 & 5 mei

Op 5 mei 1945 was heel Nederland vrij, na 5 jaar oorlog. We vieren dat nu nog steeds. Maar we staan ook nog altijd stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, zoals de Joden die vermoord werden of de soldaten die vochten. Hoe we dat doen en waarom we dat doen, lees je in dit thema.

4 mei

4 mei wordt ook wel dodenherdenking genoemd. Elk jaar op 4 mei herdenken we iedereen die slachtoffer is geworden van de Tweede Wereldoorlog, en slachtoffers van oorlogen daarna. Wist jij al dat de Tweede Wereldoorlog ook in Azië was? Zo niet, dan kan je daar op deze website over de Tweede Wereldoorlog meer informatie over vinden.

Het herdenken doen we door om 20.00 uur precies twee minuten stil te zijn. In bijna elke gemeente wordt er wel een herdenking georganiseerd. De meest bekende herdenking is de herdenking op de Dam in Amsterdam. Hier zijn de koning en de minister-president bij.

Vlaggen in het land gaan halfstok. Dat betekent dat de vlag maar tot de helft van de stok wordt gehesen.

5 mei

Op 5 mei mag de vlag weer voluit. Op die dag is heel Nederland in 1945 namelijk bevrijd! Dat noemen we bevrijdingsdag. En dat is reden voor feest. We vieren die dag vooral dat wij in Nederland in vrijheid mogen leven.

In Nederland zijn er verschillende Bevrijdingsfestivals op bevrijdingsdag, er is een 5-mei-concert en de minister-president steekt het bevrijdingsvuur aan.

Het vieren van de vrijheid ziet er nu een stuk anders uit dan vlak na de oorlog. Zo zag het er vroeger uit:

Wat is er te doen?

Tijdens dodenherdenking en bevrijdingsdag zijn er een hoop activiteiten om aan deel te nemen:

  • Een herdenking bijwonen hoeft natuurlijk niet alleen in Amsterdam. Als je wilt weten welke herdenking bij jouw in de buurt is zie je dat op de herdenking kaart
  • Bij veel herdenkingen worden gedichten opgelezen. Misschien kan jij wel waanzinnig dichten en zeg jij een mooi gedicht op bij een herdenking bij jou in de buurt. Neem daarvoor wel contact op met de organisatie die de herdenking organiseert.
  • Zou jij graag naar een bevrijdingsfestival willen? Je kan op de website voor de bevrijdingsfestivals vinden welke festivals er in de buurt zijn.
  • Het 5 mei concert is voor iedereen gratis te bekijken. Het concert is alleen wel in Amsterdam. Als dat je te ver is wordt hij ook op tv uitgezonden. Het 5 mei concert van vorig jaar zag er zo uit:

Vrijheid

Het is ook goed om je af en toe te beseffen, dat je vrij bent. Want zonder het door te hebben, merk je elke dag dat je in vrijheid leeft. Zo heb je bijvoorbeeld mensenrechten. Je hebt recht op heel veel dingen, waar je geen recht op had gehad als je in een ander land of andere tijd was geboren. Jij hebt bijvoorbeeld recht om naar school te gaan en zorg te krijgen.

Vrijheid lijkt normaal, omdat het in ons normale leven zit. Maar in veel landen is er geen vrijheid. Denk bijvoorbeeld aan Oekraïne, waar de vrijheid van veel mensen is afgepakt. Maar ook in landen waar je de doodstraf krijgt als je homo bent (Saudi Arabië) of naar een strafkamp moet als je Oeigoer bent (China) of opgepakt wordt voor je mening (Rusland).

Het is ook best bijzonder dat we in een democratie leven. Een democratie betekent dat we zelf mogen bepalen wie onze regels maakt. We mogen namelijk stemmen. Ook dat is lang niet overal het geval. In de hele wereld zijn er maar 91 landen met een democratie. In de andere landen mag je dus niet bepalen wie er de baas is en wat tie doet.

Je mag naar alle muziek luisteren, elke film kijken, met elk geslacht trouwen, je geslacht veranderen, een hoofddoek dragen of juist niet. Allemaal dingen die mogen omdat we in vrijheid leven. Daar mogen we soms best een beetje dankbaar voor zijn.

Wat is de holocaust ook al weer?

Tijdens 4 mei zal je veel horen dat we de slachtoffers van de holocaust herdenken. Maar wat was de holocaust ook al weer? De holocaust was het vervolgen en vermoorden van Joden in Europa tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog door de nazi's. Door de holocaust gingen er tussen de 5,1 en 6 miljoen Joden dood.

Waarom staan we hier nog bij stil?

De kans is best groot dat jouw opa's en oma's tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en het zich zelf niet kunnen herinneren. Het aantal mensen dat zich de Tweede Wereldoorlog nog kan herinneren, wordt steeds kleiner. Maar waarom herdenken we de oorlog dan nog?

We herdenken de oorlog, om verschillende redenen. De eerste is respect. Tijdens de oorlog hebben soldaten hun leven gegeven zodat wij nu in een vrij land kunnen leven. Anderen zijn gedood omdat ze bijvoorbeeld Joods of zigeuner waren. Of de verzetsstrijders die zichzelf in gevaar brachten om anderen te redden. Het minste wat we voor hen kunnen doen is twee minuten stil zijn om ze te herdenken.

Het is ook belangrijk om er bij stil te staan, zodat we het niet vergeten. Als we blijven onthouden hoe verschrikkelijk oorlog is, dan zullen we meer ons best doen om een volgende te voorkomen. Als we blijven onthouden hoe oneerlijk het was dat de Joden werden vermoord, zullen we minder snel discrimineren. Als we het vergeten, gebeurt het misschien opnieuw.

Meer info

  • Wil je meer informatie over 4 en 5 mei? Kijk dan op de website van Nationaal comité 4 en 5 mei.
  • Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog is er altijd wel een museum in jouw buurt. Op deze kaart vind je welke musea waar liggen.
  • Wil je je verhaal kwijt over vrijheid en democratie? Deel op ons forum dan jouw story.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.