intro
4 mei
Elk jaar op 4 mei herdenken we iedereen die slachtoffer is geworden van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië. Wist jij al dat de Tweede Wereldoorlog ook in Azië was? Zo niet, dan kan je daar hier meer informatie over vinden.
Het herdenken doen we door om 20.00 precies twee minuten stil te zijn. In bijna elke gemeente wordt er wel een herdenking georganiseerd. De meest bekende herdenking is de herdenking op de Dam in Amsterdam. Hier is ook de koning en de minister president bij.
Vlaggen in het land gaan halfstok. Dat betekent dat de vlag maar tot de helft van de stok wordt gehesen.
5 mei
Op 5 mei mag de vlag weer voluit. Op die dag is heel Nederland in 1945 namelijk bevrijd! En dat is reden voor feest. We vieren die dag vooral dat wij in Nederland in vrijheid mogen leven.
In Nederland zijn er verschillende Bevrijdingsfestivals, er is een 5-mei-concert en de Minister president steekt het bevrijdingsvuur aan.
Wat is er te doen?
Met 4 en 5 mei zijn er een hoop activiteiten om aan deel te nemen:
- Een herdenking bijwonen hoeft natuurlijk niet alleen in Amsterdam. Als je wilt weten welke herdenking bij jouw in de buurt is zie je dat op de herdenking kaart
- Bij veel herdenkingen worden gedichten opgelezen. Misschien kan jij wel waanzinnig dichten en zeg jij een mooi gedicht op bij een herdenking bij jou in de buurt. Neem daarvoor wel contact op met de organisatie die de herdenking organiseert.
- Zou jij graag naar een bevrijdingsfestival willen? Je kan hier vinden welke festivals er in de buurt zijn.
- het 5 mei concert is voor iedereen gratis te bekijken. Het concert is alleen wel in Amsterdam. Als dat je te ver is wordt hij ook op tv uitgezonden.
Waarom staan we hier nog bij stil?
De kans is best groot dat jouw opa’s en oma’s tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en het zich zelf niet kunnen herinneren. Het aantal mensen dat zich de Tweede Wereldoorlog nog kan herinneren, wordt steeds kleiner. Maar waarom herdenken we de oorlog dan nog?
We herdenken de oorlog, om verschillende redenen. De eerste is respect. Tijdens de oorlog hebben soldaten vanuit de hele wereld hun leven gegeven zodat wij nu in een vrij land kunnen leven. Andere zijn overleden, omdat ze Joods waren, zigeuner waren of om een andere reden vermoord zijn door de Nazi’s. Of de verzetsstrijders die zichzelf in gevaar brachten om andere te redden. Het minste wat we voor hun kunnen doen is twee minuten stil zijn om ze te herdenken.
Het is ook belangrijk om er bij stil te staan, zodat we het niet vergeten. Als we blijven onthouden hoe verschrikkelijk oorlog is, dan zullen we meer ons best doen om een volgende te voorkomen. Als we blijven onthouden hoe oneerlijk het was dat de Joden werden vermoord, zullen we minder snel onschuldige groepen buiten sluiten. Als we het vergeten, gebeurd het misschien opnieuw.
Vrijheid
Het is ook goed om je af en toe te beseffen, dat je vrij bent. Want zonder het door te hebben, merk je elke dag dat je in vrijheid leeft. Zo heb je bijvoorbeeld mensenrechten. Je hebt recht op heel veel dingen, waar je geen recht op had gehad als je in een ander land, of in een andere tijd was geboren. Zo mag je bijvoorbeeld naar school, of je nu een jongen of een meisje bent! En je mag naar de dokter als er iets aan de hand is, omdat je recht hebt op zorg.
Het is ook best bijzonder dat we in een democratie leven. Een democratie betekent dat we zelf mogen bepalen wie onze regels maakt. We mogen namelijk stemmen. Ook dat is lang niet overal het geval.
Je mag naar alle muziek luisteren, elke film kijken, met elk geslacht trouwen, je geslacht veranderen, een hoofddoek dragen of juist niet. Allemaal dingen die mogen omdat we in vrijheid leven. Daar mogen we soms best een beetje dankbaar voor zijn.