Buitensluiten = pesten

Buitengesloten worden is echt niet leuk, dat weten we allemaal, maar toch zijn er jongeren die hier dagelijks last van hebben. Je kan buitengesloten worden om je uiterlijk, omdat je weinig geld hebt thuis, omdat je verlegen bent of bijvoorbeeld vanwege je geaardheid.

Is buitensluiten dan zo erg?

Bij een groep horen is voor bijna iedereen een belangrijke behoefte. Als je nergens bij hoort, dan kan dat leiden tot hoofdpijn, slapeloosheid, eenzaamheid en zelfs een depressie of angststoornis. Om deze redenen is buitensluiten een ernstige vorm van pesten. Hieronder zie je hierover een filmpje.

Hoe kun je iemand helpen die buitengesloten wordt?

Het is niet makkelijk iemand te helpen die buitengesloten wordt, omdat je misschien bang bent dat je dan zelf ook buitengesloten (gepest) zult worden. Wat kun je doen?

  • Laat je klasgenoot voelen dat hij (of zij) niet alleen is. Ga even bij hem zitten en praat eventjes. Of vraag of hij mee wil doen met een opdracht. Kleine dingen kunnen al enorm veel zelfvertrouwen geven. En zo maak jij een verschil!
  • Vraag wat je kunt doen om te helpen. Je kunt bijvoorbeeld samen praten met de mentor.
  • Kom voor je klasgenoot op en zeg tegen de pesters dat ze moeten ophouden. Dit kun je ook doen met je vrienden: samen sta je sterker.
  • Praat met een leraar of met je mentor over het pesten op school. Scholen zijn verplicht hier iets aan te doen. De meeste scholen hebben hier ook plannen voor. Als de leraar niet helpt bij het oplossen van het pesten, vraag dan iemand anders om hulp, bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon.

Wat als het pesten buiten school verder gaat?

Soms zorgt de aanpak van school dat het pesten op school stopt en buiten het schoolplein of buiten schooltijd of online verder gaat. Ook hier is het goed om hulp van anderen in te schakelen zoals een leraar, mentor of je ouders.

Word je zelf gepest en/of buitengesloten?

Word je zelf gepest en/of buitengesloten? Praat hierover met je familie, vrienden, je mentor of een jongerenwerker. Vertel wat je voelt, wat je het meest vervelend vindt en waarom. Lees ook deze tips over wat je zelf kunt doen om het pesten te stoppen.

Deze organisaties zijn er om jou hierbij te helpen.

  • Kijk op pestweb.nl voor tips om met pesten om te gaan en het probleem op te lossen;
  • Op kindertelefoon.nl (0800-0432) kun je chatten en bellen over je problemen (12-18 jaar);
  • Ook op alles Oké (0800-0450) kun je chatten en bellen over je problemen (18 – 24 jaar);
  • Kijk op discriminatie.nl voor informatie en hulp als je wordt gediscrimineerd;
  • Er zijn ook weerbaarheidstrainingen die je kunt volgen. Je huisarts kan hier meer over vertellen.

Meer info

Of deel jouw ervaringen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.