Mijn lichaam is geen trend

Modetrends gaan razendsnel. Een nieuwe broek is zo uit de mode. Maar wist je dat er ook trends bestaan bij lichamen? In dit thema vertellen wij je waar dat vandaan komt en hoe je het beste met deze trends kan omgaan.

Schoonheidstrends

Wat we mooi vinden verandert door de jaren heen. Denk bijvoorbeeld aan de kapsels die jouw ouders hadden toen ze jouw leeftijd hadden. Dat ziet er nu niet meer uit!

Welk lichaam we mooi vinden verandert ook steeds. In 2000 moesten vrouwen een smal lichaam hebben, met weinig borsten en weinig billen. Later moest je juist wel weer dikke billen en grote borsten hebben, maar wel weer een platte buik en dunne taille, net als de Kardashians. Sinds kort is er weer een nieuwe trend, heroïne chique. Vrouwen moeten dan zo dun mogelijk zijn.

Alle trends die hierboven staan, komen vanuit de laatste 20 jaar. Maar zo veel verandert jouw lichaam helemaal niet in die tijd. Het is voor vrouwen bijna niet te doen om aan alle body-trends te voldoen. Een broek die in is kan je kopen, en niet meer dragen als 'ie uit is. Maar je lijf, daar zit je aan vast.

Jongen meet buik met meetlint

Mannen en jongens

Bij mannen en jongens lijken de lichamelijke trends iets meer mee te vallen. Het 'ideale mannen lichaam' is al best lang hetzelfde, maar tegelijkertijd wel een lichaam dat maar weinig mannen hebben. Modellen en knappe acteurs zijn vaak lang en gespierd. Neem bijvoorbeeld de bodybuilder, acteur en politicus Arnold Schwarzenegger.

Maar ook de trends rondom het mannenlichaam beginnen flink te veranderen. Zo heeft acteur Timothee Chalomet er voor gezorgd dat ook lange, smalle mannenlichamen in de mode zijn. En acteur Tom Holland idealiseerde het korte gespierde mannenlichaam. Hou jij het nog bij?

Een gespierd lichaam kost een hele hoop werk, en niet alle mannen hebben de bouw om zo gespierd te worden. Tegelijkertijd kan ook niet elke man lang zijn. De body-trend van mannen mag dan wel niet zo snel veranderen, maar mannen zitten wel al jaren vast aan een 'ideaal lichaam' dat niet voor iedereen is weggelegd.

bodybuilder

Liam (23) vertelt over zijn ervaring met onzekerheden over zijn lichaam. Ook vertelt hij dat anderen dit moeilijk begrijpen omdat hij een jongen is. Je kan Liams verhaal lezen en jezelf er misschien herkennen.

Jouw onzekerheid is geld waard

Wist je dat veel bedrijven er heel blij mee zijn dat jij geen 'modellen figuur' hebt? Bedrijven die kleding, gezond eten, sport artikelen, make-up of andere schoonheidsproducten verkopen, hopen dat jij jouw onzekerheid probeert op te lossen door hun producten te kopen.

Niet omdat het ene lichaam écht mooier is dan een ander, maar zodat zo veel mogelijk mensen zich slecht voelen over hun uiterlijk. het is daarom goed om jezelf de vraag te stellen: vind ik dit lichaam echt mooier, of denk ik dat alleen omdat mij dat is aangepraat. Want als jij niet onzeker bent over je figuur, ga je ook geen geld meer betalen voor afval-shakes en corrigerend ondergoed, dat voor geen meter zit.

Ook Tim Hofman heeft zich uitgesproken over hoe bedrijven geld willen verdienen aan onzekerheid. Wat hij daarvan vindt zie je in dit Instagram filmpje.

Body positivity en neutrality

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om je lichaam te veranderen, bijvoorbeeld door plastische chirurgie of het nemen van hormonen (zoals steroïde), maar hier zitten veel gevaarlijke nadelen aan, niet doen dus! Als je hier meer over wilt weten kan je ons thema lezen over de BBL (Brazilian Buttlift).

Je kan maar beter leren om je lichaam te accepteren. Body positivity is een beweging die zegt: jouw lichaam is mooi. Het maakt daarbij niet uit hoe het er uit ziet. Elk lichaam is uniek en bijzonder en jouw littekens, striae en jouw bouw vertellen wie jij bent. Als we alle lichamen mooi vinden, dan hebben we geen trends en gevaarlijke operaties meer nodig. En krijgt iedereen een zelfvertrouwen boost!

Maar body positivity kan moeilijk zijn. Als elk model een strakke buik en ronde billen en borsten heeft, kan het moeilijk zijn om van je eigen lijf te houden, als dat er niet zo uit ziet. Je hebt daarom ook body neutrality. Je hoeft je eigen lijf dan misschien niet mooi te vinden, maar je stopt vooral met het haten van je lichaam. Houden van je eigen lijf heeft tijd nodig.

Wat helpt is minder naar mensen kijken die er 'perfect' uitzien. Je kan bijvoorbeeld op sociale media vooral mensen volgen die niet bezig zijn met hun lichaam en uiterlijk. Bijvoorbeeld de insta accounts van Joann van den Herik, Vera Camilla of Tanja Almuli . Je vindt ook een hoop body positivity via bepaalde hashtags, zoals #selflove, #bodypositive #realpeople of een hashtag die je zelf vindt. Laat jouw algoritme weten dat je geen 'perfecte mensen' maar échte mensen wilt zien.

Vrouw met botoxlippen

Onze lichamen pompen elke dag bloed door onze aderen, laten ons bewegen en kunst en muziek maken. Het is waanzinnig wat jouw lichaam elke dag voor je doet. Probeer je lichaam dankbaar te zijn en lief voor je lichaam te zijn. Ben ook lief voor andermans lichaam, en hou je commentaar over andere lijven voor je. Waardeer je eigen en andermans lichaam om wat het allemaal voor je doet, en niet om hoe het er uit ziet.

Meer info

  • Liam vertelt zijn verhaal over onzekerheid en hoe hij er mee omgaat.
  • Ben je onzeker over je lichaam en gaat het daardoor niet goed met je? Dan kan je altijd terecht bij je huisarts, schoolpsycholoog of een jongerenwerker.
  • Wil je praten over je problemen met je lichaam of zelfbeeld? Als je jonger dan 18 bent kan je praten met de Kindertelefoon. Als je ouder dan 18 bent kan je terecht bij Allesoke.
  • Als je het idee hebt dat jouw zelfbeeld heeft gezorgd voor een eetprobleem of sportverslaving, dan is het belangrijk dat je hier hulp bij gaat zoeken. Vertel het tegen je ouders, je huisarts of een schoolpsycholoog of jongerenwerker.
  • Informatie over een eetprobleem vind je op de website van de thuisarts. Via gezondheidsnet kan je meer informatie krijgen over een sportverslaving.
  • En via ons forum kan je natuurlijk ook altijd je ervaring delen met lichamelijke trends en onzekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.