Comazuipen

Gezellig een avondje uit met vrienden; daar hoort toch vaak wel alcohol bij… Het ene drankje na het andere gaat ongemerkt naar binnen, totdat je de tel bent kwijtgeraakt. En dan gaat het opeens grandioos mis. Dit is wat er kan gebeuren als je comazuipt.

Wat is comazuipen?

Comazuipen betekent dat je zóveel alcohol drinkt dat je bewusteloos raakt. Als je alcohol drinkt, komt dit in je bloed. Bloed stroomt door je lichaam en gaat dus ook naar je hersenen. Als er te veel alcohol in je bloed zit, verdooft je zenuwstelsel, krijgen je hersenen niet genoeg zuurstof en kan zelfs je ademhaling stoppen. Hierdoor raak je bewusteloos. Dit gebeurt niet ineens, maar alcohol verdooft natuurlijk ook al voordat je bewusteloos raakt. Daardoor heb je het niet eens goed door dat het helemaal de verkeerde kant op gaat…

Wat doet (coma)zuipen met je?

Als je te veel alcohol hebt gedronken, doe je dingen waar je later spijt van kunt krijgen. Bijvoorbeeld ruziemaken, iemand zoenen die je helemaal niet leuk vindt, soms zelfs (onveilige) seks hebben terwijl je dat nuchter niet met diegene zou doen of risico’s nemen in het verkeer. Dit komt omdat je je door alcohol meer ontspannen en vrij voelt, en je geen rem meer hebt op wat je zegt en doet.

De volgende dag voel je je vaak niet zo goed: je hebt een kater. Je voelt je misselijk en moe, je hebt hoofdpijn en je ruikt ook niet zo lekker. Daarnaast kun je echt minder goed presteren bij het sporten of op school. En het is natuurlijk helemaal niet fijn om je te schamen omdat je je raar gedragen hebt of niet meer weet wat je allemaal gedaan hebt!

Per ongeluk comazuipen

Het lijkt misschien makkelijk om controle te houden over de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Toch is dat vaak niet zo. Jongeren reageren namelijk anders op alcohol dan volwassenen. Zij voelen zich niet snel aangeschoten en voelen zich dus niet draaierig, slaperig of misselijk voordat het echt misgaat. Dit komt vaak pas later, helaas. Het moment dat het écht te veel is, voel je dus niet aankomen!

Gevolgen van het drinken van alcohol

Er zijn veel redenen waarom het beter is om niet (te veel) te drinken als je jong bent. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 25ste en daarom kan alcohol onherstelbare schade aanrichten. Naast dat het niet goed is voor je gezondheid, verandert alcohol je gedrag. Je kunt er vrolijk van worden, maar ook ziek of vervelend. Je bent in ieder geval niet helemaal jezelf.

Als je jonger bent dan 18, mag je geen alcohol drinken. Dit is besloten omdat hoe jonger je bent hoe slechter alcohol is voor je hersenen. Ben je 18+? Dan nog is het gezelliger (en veilig) als je niet te veel drinkt. Een leuk feestje wil je voor jezelf en anderen niet verpesten, dus drink niet te veel zodat je van je avond (en de dag erna ;)) kan genieten!

Foto pass out: Newtown grafitti

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.