Internetvriendschap

Vrienden maken. Het stelt vandaag de dag helemaal niks meer voor, lijkt het. Je grote vriend is namelijk: het internet! Dankzij het net kun je in contact komen met mensen over de hele wereld. En om het nog simpeler te maken voor ons, zijn er de “social media”. Leuk natuurlijk, maar is het wel zo veilig?

Hoe gebeurt het?

Vrij snel eigenlijk. Op internet ben je best anoniem (of in ieder geval voelt dat zo). Het is daardoor makkelijker om iemand aan te spreken. Ook als dit minder anoniem is, bijvoorbeeld via je eigen Insta, Snapchat, Tik Tok of Facebook. Het is makkelijker praten omdat je iemand niet aan hoeft te kijken. Dat zorgt er namelijk voor dat we meer durven zeggen. En hoe leuk is het als je elkaar daarna ook in het echt ontmoet!

Vrienden via het internet

Met vrienden die je niet via het net hebt ontmoet, heb je waarschijnlijk een ander soort band. Van deze vrienden weet je daadwerkelijk wie ze zijn. Bij een internetvriend is dat in ieder geval niet meteen zo. Dat wil nog niet zeggen dat een internetvriend niets betekent. Kijk naar je vrienden in het echt en op het internet: met wie praat je liever, wie luistert naar jou? Dan kun je het beste zelf bepalen welke vorm van contact fijner en veiliger is. Het kan natuurlijk ook beide, internetvrienden en vrienden van bijvoorbeeld je school of sport.

Meeting: Do’s & Don’ts:

Denk goed na of je ook in het echt wilt afspreken. Hoe leuk zo’n afspraak ook lijkt, er kleven altijd risico’s aan. Het is goed om in ieder geval aan deze handige do’s & don'ts denken:

  • Neem een vriend of vriendin mee, dan voel je je wat veiliger en meer op je gemak.
  • Spreek in een openbare ruimte af. Denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum. Als het toch niet diegene blijkt te zijn met wie je dacht te chatten, kun je beter zeggen dat je het liever niet wil en weglopen. Het is immers een bekende publieke plek, met genoeg anderen om je heen. En mocht er daadwerkelijk iets raars gebeuren, dan heb je aan die andere mensen ook genoeg controle en mogelijke hulp.
  • Leer hem of haar eens echt goed kennen. Is diegene nu wel zo leuk of niet? Hou je hem/haar liever als internetbuddy of bloeit er misschien meer op?
  • Zorg ervoor dat altijd iemand weet waar je bent.
  • Spreek elkaar altijd eerst. Een foto kan nep zijn maar met videobellen wordt het al veel moeilijker om jezelf anders voor te doen.

  • Spreek niet af op een afgelegen plek. Als er dan iets gebeurt of die persoon is niet wie hij of zij zegt, dan is er niemand in de buurt om je te helpen.
  • Spreek niet af in het huis van de ander. Hiervoor geldt hetzelfde: mocht er iets gebeuren, dan kun je er niet makkelijk wegkomen en is hulp vragen heel lastig.
  • Spreek ook niet bij jou thuis af, dan weet de ander meteen waar je woont.
  • Geef geen privé-gegevens door. Dat je diegene nu in het echt ziet betekent niet dat je hem of haar meteen kunt vertrouwen.

Kortom: denk altijd goed na: weet je wel zeker met wie jij chat?

Hieronder nog een leuke video van twee besties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.