Coming Out

Waarschijnlijk heb jij ook weleens iemand ontmoet die je iets meer dan gewoon leuk vindt. Dat kan iemand van het andere geslacht zijn, maar ook van hetzelfde geslacht. Misschien heb je wel gevoelens voor beide geslachten of vind je het geslacht helemaal niet belangrijk. De keuze is reuze!

Ongeveer 1 op de 10 meisjes valt (ook) op meisjes. En ongeveer 1 op de 10 jongens valt (ook) op jongens. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen sekse, genderidentiteit, genderexpressie en geaardheid.

Coming-out

Coming-out betekent dat je aan de mensen om je heen vertelt wat jij bent: bijvoorbeeld homo, lesbisch, transgender, intersekse, genderfluid, non-binair, biseksueel, pan en er zijn nog véél meer mogelijkheden. Op iedereenisanders.nl wordt dit allemaal goed uitgelegd.

In Nederland zeggen we meestal 'uit de kast' komen. Hieronder hebben wij daarvoor een paar tips:

  • Bedenk wie jij het voor het eerst wilt vertellen. Kies iemand die jij vertrouwt en waarbij jij je op je gemak voelt.
  • Vertel dat je iets vertrouwelijks kwijt wil. Vraag aan diegene of hij een geheim kan bewaren als je nog niet wilt dat het bekend wordt.
  • Is de reactie niet positief? Geef hem of haar dan even tijd om aan het idee te wennen.
  • Twijfel je of je het aan de deze persoon gaat vertellen? Vraag dan eerst hoe diegene denkt over gender of geaardheid. Zo heb je al een algemene indruk over hoe deze persoon denkt!
  • Vraag deze persoon om met je mee te denken hoe je het aan anderen vertelt waarbij jij dit moeilijk vindt, zoals jouw ouders, klas of voetbalteam. Neem de tijd, dat hoeft niet meteen.
  • Lees ook de tips in de expertinformatie over uit de kast komen.

Coming-Outdag

Op Coming-Outdag worden er kleinere activiteiten georganiseerd door lokale homo- en jongerenorganisaties. Vaak in samenwerking met heteroseksuele mensen. Ook veel scholen en bedrijven laten hun steun aan deze community zien door het ophangen van een regenboogvlag.

Eindelijk jezelf zijn!

Voor veel jongeren is het een opluchting als je het eenmaal hebt verteld. Waarschijnlijk krijg je de behoefte om het aan steeds meer mensen te vertellen. Zo hoef jij je niet meer anders voor te doen dan je bent. Je kunt eindelijk helemaal jezelf zijn!

rainbow hands

Wat als dit moeilijk ligt in jouw cultuur?

In sommige culturen of religies wordt homoseksualiteit niet of nauwelijks geaccepteerd. Dat maakt het vaak moeilijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Je kunt je schuldig voelen, of je schaamt je ervoor. Bedenk dat je er niet alleen voor staat! Zoek andere jongeren op die met hetzelfde zitten, praat met een jongerenwerker, een mentor op school, een huisarts, of met een organisatie die jou kan helpen. Onder dit thema staan diverse tips. Kijk ook op sense.info voor tips en ervaringsverhalen.

Ook kun je de game spelen op Can you fix it? Ceren ziet per ongeluk haar zus Ignur met een meisje op bed liggen. Wat zal Baba zeggen? Hoe zou jij dat aanpakken? Speel de game en zorg ervoor dat het goed afloopt!

Daten en verliefd worden…

Het kan lastig zijn om iemand te vinden die bij je past. Gelukkig zijn er veel manieren om iemand te ontmoeten. Je kan bijvoorbeeld (na corona) naar speciale cafés of feesten gaan. Ook zijn er speciale zomerkampen. Kijk daarvoor eens op de site van COC.

En ken je dit al?

  • Jong&Out, een community voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders, intersekse, queer en meer (LHBTIQ+) tot en met achttien jaar. Je kan in contact komen met andere jongeren die met vergelijkbare dingen te maken hebben. Of download hun app op Google play of in de App Store!
  • Expreszo, is een website voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders met nieuws, een forum, lifestyle en dating. Ook op deze site kun je daten.
  • Op ons forum kun je anoniem je verhaal delen.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waar LHBTiQ+ voor staat. Maar dat weet jij natuurlijk al lang!

Meer informatie

Ondertussen op ons forum

Ik ben een tijdje geleden uit de kast gekomen bij mijn moeder. Ze zei dat het een fase was en maakte er stomme grappen over (…).

Na een tijdje begon ze steeds meer ruzie met mij te maken. En bij iedere ruzie gaf ze het de schuld dat ik op meisjes val (…) Ze maakt steeds meer homofobische opmerkingen over mij en mijn vrienden (…) Het doet mij echt heel erg pijn. Ze geeft me nu ook geen privacy meer. Ik wil heel graag weglopen van huis (…) Help! (meisje, 14 jaar)

Regenboogpotloden

Ik zou graag weten van anderen, vooral hetero's, of ze ooit een homoseksuele ervaring gehad hebben? Hoe gebeurde het en hoe verliep het? (jongen, 16 jaar)

Hoi, Ik zit met het probleem dat ik mijn beste vriend heel leuk vind. Hij weet niet dat ik homo ben, maar heeft wel vermoedens volgens mij. (…) Hoe zou ik dit kunnen aangeven op een manier dat het hem niet afschrikt? (jongen, 21jaar)

Ik heb het gevoel dat ik bi ben. Maar wil dit niet zijn. Ik wil gewoon hetro zijn en voelen. (…) wat moet ik doen? Ik voel me vaak wel hulpeloos ofzo. Ik wil gewoon net zoals alle andere jongens zijn dus hetero. (jongen, 18 jaar)

Ik zit ergens heel erg mee. Mijn allerbeste vriend heeft woensdag gezegd dat hij homo is. (…) Gisteravond vertelde hij dat hij mij wel heel erg leuk vindt. Ik heb hem uitgelegd dat ik hetero ben en geen homo gevoelens heb. (…) Wij zijn al jaren de beste vrienden en ik wil hem ook niet missen als vriend. Hoe gaan wij dit doen (jongen, 21 jaar)

Ik zit met een probleem. Mijn vader is boer. (…) en ik leer om de boerderij over te nemen. (…) Mijn ouders zeggen dat ik tijd moet nemen om een meisje te zoeken. En dat is het m nou juist! Ik kijk niet naar meisjes maar naar jongens. Met name naar een vriend van mij. Niemand weet dit!!! Ik weet hoe mijn vrienden over homo's denken en ook thuis hoef ik er niet mee aan te komen. Ik zit hier erg mee, vooral als ik met die jongen ga zwemmen. En gezeur van mijn vader. Zijn er meer jongens met dit probleem? (jongen, 16 jaar)

Ik was een tijdje terug (voor corona) uit geweest met een vriendin. Toen we terug waren bij haar huis was ik een beetje verdrietig, omdat ik afgewezen was door een jongen. Mijn vriendin was mij aan het opvrolijken en tegelijker tijd met mij aan het flirten (zij is lesbisch). Ze zei dingen als dat ik mooie ogen heb een lekkere kont. Ze zegt meestal wel van die dingen en ik heb er geen problemen mee. Maar op dat moment voelde het toch anders (kan mss ook van de drank komen). Ik keek haar aan op dat moment en ik heb haar gezoend en we zijn nog verder gegaan die avond. Maar ik zit mij nu af te vragen of ik toch stiekem lesbisch ben. Ik vind jongens wel leuk maar die avond met mijn vriendin was zeker niet verkeerd. (meisje, 17 jaar)

Heb je tips voor deze jongeren? Of zit je zelf met een probleem? Praat mee op ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.