Dierenmishandeling, wat kun je er zelf aan doen?

Dierenmishandeling is in Nederland verboden. De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar. De maximale geldboete is € 19.500,-.
Toch komt het mishandelen van dieren veel voor. Dieren worden verwaarloosd, opzettelijk pijn gedaan, niet goed verzorgd of verwond. In een schokkende reportage van Undercover in Nederland is bijvoorbeeld te zien hoe politie honden worden mishandeld tijdens hun training. Dit is de youtube link naar dat filmpje.

Fluffy hond

Bio- en cosmetica-industrie

Misschien werk je soms mee aan dierenmishandeling, zonder dat je het door hebt. Wanneer je bijvoorbeeld lippenstift koopt, dan bedenk je je waarschijnlijk niet dat deze lippenstift misschien is getest op dieren. Gelukkig komt hier wel langzaam verandering in. Steeds meer make-up merken testen niet meer op dieren.

Vleesindustrie

In Nederland worden jaarlijks 2.3 miljoen runderen, 15,9 miljoen varkens en 623.000.000 miljoen kippen geslacht. Dat zijn 20 kippen per seconde!

Deze dieren worden vetgemest en leven tijdens hun korte leven in kleine hokjes. Wist jij bijvoorbeeld dat kippen al vanaf hun geboorte worden volgepropt met onnatuurlijke voeding? Hierdoor worden ze sneller groot produceren ze meer vlees.

Op internet zijn talloze filmpjes te vinden hoe het er in een slachthuis aan toegaat, zoals dit filmpje over varkens die mishandeld worden. Pas op, dit filmpje kan als schokkend ervaren worden! Klik op deze link om het filmpje op youtube te kijken. Ook Arjan Lubach heeft dit in de uitzending behandeld.

Zelf iets doen tegen dierenmishandeling?

Dat kan. Als eerste natuurlijk door zelf op een respectvolle manier met dieren om te gaan. Maar ook door make-up te gebruiken die niet getest is op dieren. Op 'shop like you give a dam' vind je een lijst met cosmeticamerken die geen dierproeven gebruiken.
Ook kun je kiezen om biologisch vlees te eten. Dit vlees ligt gewoon in de supermarkt of koop je bij een biologische slager. Al het vlees en eieren in de supermarkt hebben ook een 'beter leven keurmerk'. voor meer informatie kun je kijken op deze site van de dierenbescherming.
Op HappyCow (ook als app) vind je restaurants en winkels waar ze veganistisch eten verkopen. Want geen vlees eten is natuurlijk het allerbeste voor de dieren.

Dierenbescherming en landelijk meldpunt 114

Als jij een dier tegenkomt dat er slecht aan toe is, door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, bel dan 144. Dit is het telefoonnummer van de dierenpolitie en de dierenbescherming. Via deze link vind je de contactinformatie van de politie.
In andere gevallen kun je bellen met de dierenambulance: 0900-0245. Deze stuurt dan een dierenambulance of helpt het dier op een andere manier. Voor meer informatie kun je gaan naar www.dierenambulance.nl.
Je kunt ook lid worden van de dierenbescherming of de dierenambulance, of voor deze organisaties in actie komen. Dat kan via deze site van de dierenbescherming

Meer informatie

Dierenbescherming.nl

Ikzoekbaas.nl

Mijndieriszoek.nl

Dieren-ehbo

In dit artikel van Greenpeace lees je wat veevoer en de Amazone met elkaar te maken hebben.
Of discussieer over dit onderwerp op ons forum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.