Crypto: Snel geld verdienen of verliezen?

Crypto is de afgelopen jaren razend populair geworden. Er zijn genoeg verhalen van mensen die duizenden euro's hebben verdiend met het verhandelen van e-coins. Maar wat is crypto nou eigenlijk precies en kan jij er ook geld aan verdienen? Of is het vooral een risico voor je portemonnee?

Cryptocurrency en de blockchain

De Bitcoin is de meest bekende cryptocurrency, of digitale munt. De 'blockchain' is de onderliggende technologie achter de Bitcoin. Het is een netwerk van computers die allemaal dezelfde informatie opslaan. Als er iets wijzigt, dan wijzigt dit dus op alle computers. Deze informatie kan iedereen zien. Dat maakt deze technologie erg veilig. Zonder dit systeem zou iedereen zomaar Bitcoins kunnen maken, en dan worden ze waardeloos. De blokchain tegnologie wordt steeds populairder. Het wordt nu ook al gebruikt voor het kopen van concertkaartjes en huizen.

In het filmpje hieronder wordt de blockchain uitgelegd.

Kan ik er geld mee verdienen?

Je verdient geld met crypto door munten te kopen en deze vervolgens op het juiste moment weer te verkopen. Als je een e-coin koopt kan deze in waarde stijgen. Zo kostte een bitcoin in 2019 ongeveer €3.000,- en nu €21.000,-. Als je dus een bitcoin (of een deel ervan) in 2019 hebt gekocht dan heb je flink geld verdiend!

Risico's

Een crypto munt kan erg veel stijgen, maar hij kan ook net zo hard dalen. De afgelopen tijd zijn een groot aantal cryptovaluta in waarde gedaald. Veel mensen hebben daardoor geld verloren.

En de Bitcoin dan die nu €21.000,- waard is? Deze was een half jaar daarvoor zelfs €60.000,- waard. Stel dat je toen voor € 500,- aan Bitcoin had gekocht, dan was je nu € 325,- kwijt geweest.

Andere risico's

  • Je loopt het risico dat je wordt gescammed. Er zijn oplichters actief die net doen alsof je investeert in crypto, maar ondertussen is alles nep. Kijk dus goed of het platform waar je Bitcoin koopt echt is en of je deze vertrouwt.
  • Het platform waar jij je crypto's hebt gekocht kan worden gehackt. In dat geval ben je al je geld kwijt. Momenteel zijn al 200 crypto beurzen gehackt.

Wel of niet crypto kopen

Met crypto kun je dus geld verdienen, maar je kunt er ook geld mee verliezen. Als je wilt investeren in crypto (of beter gokken mét crypto), dan is het belangrijk om je goed in te lezen en je bewust te zijn van de risico's.

Om crypto te kunnen kopen moet je minimaal 18 jaar zijn.

Energieverbruik

Omdat er zoveel computers betrokken zijn bij elke koop en verkoop transactie van crypto, gebruikt deze technologie enorm veel stroom. Alleen Bitcoin verbruikt al meer stroom dan heel Nederland.

Hieronder nog een interessant filmpje van Arjan Lubach over crypto:

Wil je iets delen over jouw ervaring met crypto's? Of heb je een vraag? Ga dan naar ons forum!

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px ‘Helvetica Neue’; color: #dca10d}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.