Leeftijdsverschil in relaties

Op ons forum, vroeg iemand (16): “wat vinden jullie het maximale leeftijdsverschil?” Jullie reacties waren verschillend, en dat is logisch. Leeftijdsverschil in een relatie kan heel moeilijk zijn. Stel je bent zelf 14 jaar oud en vakkenvuller bij de supermarkt. Achter de kassa werkt iemand die 19 is, 5 jaar ouder dan jij bent, maar je vindt hem of haar wel super knap en leuk! Wat dan? Is een relatie tussen jullie wel legaal? En is het wel verstandig? In dit thema vertellen wij je wat wel en niet mag en waar je op moet letten.

Wat is legaal?

De eerste belangrijke vraag is: mag dit eigenlijk wel?

De wet breken kan pas écht als jullie seks met elkaar hebben. Volwassenen boven de 18 mogen sowieso altijd seks hebben. Onder de 18 zijn de regels iets minder duidelijk. Dat is ook logisch, want alle relaties zijn verschillend. Iemand die ouder is dan 16 mag zelf bepalen met wie hij of zij seks heeft. Pas als er een machtsverhouding is, mag het niet. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om je leraar, trainer of baas. Als jullie allebei onder de 16 jaar oud zijn, mogen jullie in principe ook alles doen.

Als een van jullie ouder is dan 16, en de ander jonger is dan 16, kan een rechter daar straf voor uitdelen. Maar ja, dan moet er wel een rechter aan te pas komen, en dat gebeurt pas als iemand aangifte tegen één van jullie doet. Als jullie ouders en omgeving het prima vinden, dan zal dat niet zo snel gebeuren. Maar zodra iemand vermoedt dat één van de twee wordt gedwongen of niet weet waar hij/zij aan begint, kan die persoon aangifte doen.

Als volwassenen seks hebben met een minderjarige, is een rechter altijd streng.

Hoe zorg ik dat mijn relatie gezond is?

Misschien heb je wel eens gehoord van “gedeeld door 2 plus zeven”. Hierbij neem je de leeftijd van de oudste persoon. Die leeftijd deel je door twee. Dat getal doe je plus zeven, en dat is de jongste leeftijd waarmee je een relatie mag hebben. Dus stel je voor dat jij 18 bent, dan deel je 18 door 2. Het nieuwe getal (9). doe je plus 7. 9+7 is 16. Jouw jongste optie is dus 16.

Deze regel op zich is best handig om te gebruiken, maar relaties zijn natuurlijk wel iets lastiger dan een simpel rekensommetje. Het is daarom alleen een hulpmiddel. Iedere relatie is namelijk anders. Het is moeilijk om te zeggen: deze twee leeftijden passen niet, maar deze wel.

Als er een groot verschil in leeftijd tussen jullie zit, vraag je dan af:

  1. Willen we allebei hetzelfde? Als jouw vriend of vriendin al uit wilt gaan, wilt drinken en seks wilt hebben, terwijl jij hier nog niet klaar voor bent, dan moet je er over nadenken of jullie wel in dezelfde levensfase zitten.
  2. Vraag het in je omgeving. Jij hebt een roze bril op omdat je helemaal verliefd bent, maar jouw ouders en vrienden hebben dat niet. Zij vinden je relatie misschien wel raar of maken zich zorgen, of denken juist dat jullie goed bij elkaar passen.
  3. Heb het er met elkaar over. Wat wil de ander en wat wil jij? Past dit bij elkaar? Ben ook allebei eerlijk.

In het filmpje hieronder gaat het over het verschil in levensfase, dat is misschien wel belangrijker dan het verschil in leeftijd.

Wat zijn de nadelen?

Ook als alles gewoon mag, kunnen er nadelen zijn:

  • Verschil in seksuele behoefte. Als je jong bent, wil je misschien nog geen seks hebben, of alles rustig uitvinden. Dit terwijl de ander juist veel seks wilt hebben en wat wilt experimenteren.
  • Je omgeving kan het lastig vinden. Misschien zijn je ouders het niet eens met je relatie of vinden je vrienden het maar niets.
  • Drank en drugs. Misschien mag jouw vriendje of vriendinnetje al drinken en uitgaan, maar mag jij dit nog helemaal niet.
  • Je kan vaak niet goed overweg met de vrienden van de ander. Misschien is jouw groep vrienden hem/haar te oud en te volwassen, terwijl jij de andere groep vrienden weer te kinderachtig vindt.
In dit grappige filmpje is het leeftijdsverschil wel héél groot.

Communiceren

Zoals gezegd is het belangrijk dat jullie het er goed over hebben, maar hoe doe je dat?

Neem er in elk geval de tijd voor. Bespreek het het liefst als jullie samen zijn, dus niet via de telefoon. Bespreek wat jullie allebei in deze relatie willen, maar ook wat jullie nu met je leven willen. Als dit bij jullie niet overeenkomt, bespreek dan of dat voor jullie een probleem is en of dat is op te lossen, zonder dat jullie dingen doen die je niet wilt.

Juist omdat er een groot leeftijdsverschil tussen jullie zit, is het belangrijk dat jullie goed opletten als jullie seks hebben. Zorg dat jullie allebei heel zeker weten dat jullie zin hebben en het fijn hebben. Als een van jullie twee jonger is, kan hij of zij het namelijk moeilijk vinden om 'nee' te zeggen.

Als jullie allebei het beste voor elkaar en jezelf willen, komen jullie er vast goed uit. Ga er voor!

Meer informatie

  • Op Sense.info vind je veel informatie over relaties.

Heb je een vraag? Stel deze op ons forum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.