Jongens en gevoelens: echte mannen huilen niet?

In het filmpje van FunX zijn de meningen verdeeld. Mogen mannen nou huilen of niet? Misschien heeft jouw familie je altijd verteld dat je niet hoort te huilen, omdat je een jongen bent of lachen je vrienden je uit als je over je gevoelens wilt praten. Waar komt dit allemaal toch vandaan? En hoe moet jij als jongen nu eigenlijk omgaan met je emoties?

Machocultuur

In een machocultuur zijn de jongens en mannen stoer, sterk en dapper. Er wordt van mannen verwacht dat ze zich als een machoman gedragen. En omdat er machomannen geen gevoelens tonen, doen veel jongens en mannen dat dus ook niet.

In elke cultuur wordt er anders naar de rol van de man gekeken. In de ene cultuur zijn de traditionele rollen van man en vrouw belangrijker dan in de andere cultuur. Daarom is het in de ene cultuur veel normaler voor mannen om gevoelens te uiten dan in de andere cultuur.

In het filmpje hieronder gaat het over wat nou macho en stoer is.

Emoties tonen is goed voor je

Maar, dat echte mannen niet huilen is natuurlijk onzin! Mannen mogen prima huilen, graag zelfs, want je emoties laten gaan is goed voor je. Als je je gevoelens toe kunt laten, dan kun je ze daarna ook makkelijker loslaten. Je bent je emoties dan eerder kwijt.

Ook zorgt het delen van je gevoelens voor een sterke band met je omgeving. Denk er maar eens over na: als jouw vrienden jou vertellen dat het even niet goed met ze gaat, dan vind jij het fijn dat ze je daarmee vertrouwen. En als jij verdriet hebt en daar met iemand over praat, ben je de ander dankbaar voor het luisteren en helpen.

Ik ben nu eenmaal niet zo gevoelig

“Ik ben gewoon niet emotioneel,” hoor je vooral jongens soms zeggen, maar dat is waarschijnlijk niet helemaal waar. Waarschijnlijk bedoelt deze jongen dat hij gewoon niet zo snel huilt. En dat is niet zo gek: Jongens en meisjes hebben namelijk andere hormonen.

Je hebt vast wel eens van ‘testosteron’ gehoord. Dat hormoon zorgt er bij jongens voor dat het lichamelijk lastiger is om te huilen. Dat betekent niet dat je niet verdrietig bent. Misschien ben je wel verdrietiger dan de meiden die hard huilen. Je laat je verdriet alleen anders merken.

En ook als je als jongen wel makkelijk huilt, dan betekent dat niet dat je minder man bent dan de ander. Elke man zit gewoon anders in elkaar.

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd wat het verschil in hormonen is tussen jongens en meisjes.

Niet mogen huilen

Als je ouders of je vrienden het stom vinden dat je huilt of je gevoelens laat zien, kan dat moeilijk zijn. Als je ouders zelf zijn opgegroeid met het idee dat mannen niet mogen huilen, krijg je ze waarschijnlijk ook niet zo maar op andere gedachten. Het is belangrijk dat je ZELF weet dat je je gevoelens mag tonen en dat emotioneel zijn heel veel sterke punten heeft!

Meer info

  • Heb je thuis of op school problemen met machocultuur of je emoties niet mogen laten zien, dan kan je daar altijd over praten met de Kindertelefoon (12-18 jaar) of met AllesOké (18-25 jaar).
  • En je kan hierover natuurlijk meepraten op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.