Gratis geld voor MBO-ers!

Zit jij op het MBO en maak je géén gebruik van je aanvullende beurs? Let dan even goed op! In Nederland heeft bijna de helft van alle MBO'ers recht op een aanvullende beurs. De helft daarvan vraagt deze echter niet aan. Op deze manier laat een kwart van alle MBO-studenten veel geld liggen. Dat is jammer want die aanvullende beurs heb je zo aangevraagd en kan oplopen tot wel €387,- per maand.

Lees even verder hoe dit werkt, ook als je naar het HBO of de universiteit gaat.

Studiefinanciering

De studiefinanciering ken je natuurlijk. Studeren kost geld en om je daarbij te helpen krijg je vanuit de overheid studiefinanciering. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) regelt dit. De stufi bestaat uit:

  • Basisbeurs (tot september 2023 geldt dit alleen voor MBO-studenten);
  • Studielening;
  • Aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders);
  • Studenten OV

Basis- en aanvullende beurs als MBO-student

Voor studenten aan een bol opleiding niveau 1 en 2 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een gift. Je krijgt dit dus.

Voor studenten aan een bol-opleiding niveau 3 en 4 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een prestatiebeurs. Als je binnen 10 jaar afstudeert, dan hoef je niets terug te betalen. Doe je langer dan 10 jaar over je studie, dan moet je alles terugbetalen.

Aanvullende beurs aanvragen is easy!

Afhankelijk van het inkomen van jouw ouders (of verzorgers) heb je recht op een aanvullende beurs. Deze kan jij zélf aanvragen. En daar hoef je maar weinig voor te doen. Dat doe je zo:

  1. Log in op mijn DUO met je DigiD
  2. Heb je al studiefinanciering? Klik dan op 'studiefinanciering'. Klik daarna op 'nu aanvragen' en ga naar ‘aanvullende beurs'
  3. Het kan zijn dat je de gegevens van je ouders moet doorgeven aan DUO, maar meestal staan deze al in het systeem.
  4. De belastingdienst kijkt vervolgens naar het inkomen van je ouders. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Indien je ouders nog een inkomen buiten Nederland hebben, dan moeten zij dat doorgeven.
  5. DUO berekent op basis van de informatie van de belastingdienst of je recht hebt op een aanvullende beurs. Binnen 2 weken krijg je bericht.
  6. Je kunt dit met terugwerkende kracht aanvragen tot het begin van je studiejaar.

In dit filmpje wordt stap voor stap beschreven hoe je studiefinanciering en de aanvullende beurs kunt aanvragen.

Simpel toch?

Het is dus super makkelijk om die aanvullende beurs aan te vragen. Je geeft een paar gegevens door en DUO doet al het rekenwerk. Check dus even snel hoe het met jouw aanvullende beurs zit. Het kan je zo een paar honderd euro schelen! En mocht je geen recht hebben op een aanvullende beurs, dan gebeurt er verder niks. Proberen kan geen kwaad. Gewoon invullen. Doen!

Extra informatie

Op Rijksoverheid.nl vind je alle informatie voor het aanvragen van studiefinanciering. Via de rekenhulp kun je uitrekenen of je recht hebt op een aanvullende beurs. Kom je er nog steeds niet uit? Bel dan gratis 1400, het informatiepunt van de Rijksoverheid.

Nog meer gratis geld

En als je dan toch bezig bent, kijk ook eens of je recht hebt op een zorgtoeslag. Bijna alle jongeren vanaf 18 jaar hebben hier recht op. Dit kan oplopen tot € 111,- per maand. Op Geldfit.nl lees je hoe dat moet. Op deze site vind je ook nuttige tips om meer grip op je geld te krijgen.

Wil je discussiëren over dit onderwerp? Of jouw tips delen? Ga dan naar ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.