Nooit meer stil, tinnitus en gehoorschade

Ga jij ook graag los bij een concert of in de club? Let dan even goed op! 1 op de 10 jongeren heeft last van een constant suizend geluid in hun oren. Deze aandoening heet tinnitus en steeds meer jongeren hebben er last van. Hoe kan dit? En hoe voorkom je dat jij hier ook last van krijgt?

Wat is tinnitus?

Als je tinnitus hebt, dan hoor je piepende, fluitende of brommende tonen die niet van buitenaf komen. Dit wordt ook wel oorsuizen genoemd. Het kan vanzelf minder worden, maar in het ergste geval heb je er je hele leven last van. Hoe dit klinkt en hoeveel last je er van hebt verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen er prima mee leven, maar anderen worden er zwaar depressief van. Het constante geluid in je oren is in elk geval erg vervelend.

NB Heb je tinnitus? Kijk dan niet naar onderstaand filmpje. Het kan je klachten erger maken.

Hoe krijg je tinnitus?

Je kan tinnitus krijgen door een afwijking in je oren, kaakgewricht of hersenen, maar meestal krijg je dit door te lang te hard geluid te horen. Tinnitus komt nu ook meer voor dan vroeger, omdat jongeren tegenwoordig vaker muziek luisteren via hun oortjes. Ook zijn de speakers op feestjes en festivals een grote boosdoener.

Hoe schadelijk kan geluid zijn?

Vanaf 80 decibel kan je al gehoorschade oplopen. Wettelijk mogen festivals en concerten niet boven de 108 decibel uit komen. Dit is dus ver boven de risico drempel! Hieronder staan een aantal geluiden met de bijbehorende decibels, zodat je dit kan vergelijken.

Wat kan jij doen om tinnitus te voorkomen?

Het belangrijkste is om jezelf niet te veel bloot te stellen aan hard geluid. Koop daarom oordoppen voordat je naar een concert gaat en zet je muziek via je oortjes niet al te hard. Merk je dat je na een avond op stap eventjes last hebt van een piep in je oor? Dan heb je al lichte gehoorschade opgelopen en moet je dus de volgende keer nog voorzichtiger zijn.

Oordoppen

Afgelopen jaren zijn oordoppen steeds populairder geworden. Maar goed ook! Er is vanalles te krijgen, je kunt wegwerp-oordoppen vinden vanaf €2,50, je kunt wat betere oordoppen kopen voor € 12,- tot € 20,- of je kunt bij een audicien oordoppen op maat laten maken. Dit laatste kost ongeveer € 150,-.

Ben je vergeten oordopjes te halen? Vaak kan dit nog tijdens een concert of festival.

Ik heb oorsuizen wat nu?

Heb je last van oorsuizen? Maak dan een afspraak met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een KNO-arts.

Is je tinnitus permanent? Dan heb je best wel een probleem. Er is namelijk geen behandeling voor. Er is wel therapie waar je leert omgaan met je tinnitus. In dit filmpje wordt hierover meer verteld.

Volgens ervaringsdekundigen kunnen bepaalde omstandigheden het oorsuizen verlichten:
  • Geconcentreerd bezig zijn met werk of een hobby
  • Relaxen
  • Luisteren naar muziek
  • Mediteren

Ook kunnen omgevingsgeluiden het oorsuizen verdringen naar de achtergrond. Als je merkt dat dit voor jou helpt kun je online op streamingservices of youtube naar omgevingsgeluiden zoeken.

Meer informatie

Op Stichtinghoormij.nl vind je informatie over tinnitus en andere gehoorschade.

Nieuwsbericht op NOS.nl: KNO-artsen: horeca moet volume terugdraaien.

Nieuwsbericht op NOS.nl: Volume omlaag en oordoppen in: 'Maar dat ziet er zo sukkelig uit'

Natuurlijk kun je je verhaal ook delen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.