December is de maand van gezelligheid bij uitstek. Er worden cadeautjes gegeven, er wordt gefeest en er wordt vooral lekker gegeten. Behalve lekker wordt er vaak ook veel gegeten, meer dan we eigenlijk aankunnen. Maar je kunt al dat lekkers toch niet laten liggen, of je moeder teleurstellen die de hele dag in de keuken heeft gestaan?
In januari gaan we daarom massaal op dieet, of wordt het eten weer gezonder en in kleinere porties. Maar dat betekent niet dat je op een wortel moet gaan knabbelen! Remy, Lynn en Karlijn delen hun favoriete recepten voor de januarimaand, waarin je bewust moet koken, maar vooral gewoon moet genieten!
Remy maakt van elk gerecht een wereldreis. Hij probeert dan ook eten uit vanuit allerlei windstreken. Vandaag reis je met hem mee naar Japan, want hij gaat zijn recept voor sushi met je delen!
‘Easy’ Sushi maki met zalm en avocado Voorgerecht voor ca. 4 personen. Bereidingstijd: ca. 40 minuten Ingrediënten Bereiding Je snijdt intussen lange repen van de (geschilde!) avocado en van de zalm maak je hele dunne reepjes als in een carpaccio. Leg de blaadjes zeewier op het bamboematje en bestrijk de rijst er met je handen overheen. In het midden maak je een strook met de zalm en de avocado. Dan rol je het bamboematje op. Let op: het zeewier is heel breekbaar! Je hebt nu een rolletje sushi gemaakt! Je herhaalt de handeling met de andere bamboematjes en snijdt daarna van de rollen ronde sushi. Je moet bij dat snijden een scherp mes gebruiken en niet teveel kracht zetten: daarmee kun je het zeewier kapot maken! Dep de sushi in de sojasaus en de wasabi (let wel: die is nogal pittig!) |
Met de feestdagen eet je vaak veel vlees, veel meer dan nodig is. Je kunt prima een paar dagen zonder vlees, want je kunt de nodige voedingsstoffen ook uit andere ingrediënten halen. Karlijn vervangt als flexitariër een lapje vlees vaak voor kaas, ei, of noten! Probeer eens haar favoriete hoofdgerecht, je zult het vlees niet missen!
Preitaart met geitenkaas 3 à 4 personen, 25 minuten bereiding, 30 minuten wachten (in de oven) Ingrediënten lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet met boter of olijfolie Bereiding |
Natuurlijk mag je jezelf ook na de feestdagen nog af en toe verwennen met een lekker toetje! Lynn maakt dan graag haar favoriete nagerecht: Mango Mascarponedessert met Cantuccini. Smullen maar!
Mango Mascarponedessert met Cantuccini Ingrediënten 125 gram Cantuccini koekjes (Italiaanse amandelkoekjes) 1 dl slagroom 50 gram witte basterdsuiker 200 gram mascarpone 1 grote rijpe mango 4 el citroensap Voorbereiding (kan enkele uren van tevoren) 4 Amandelkoekjes achterhouden. Rest van koekjes in plastic zak met deegroller grof verkruimelen. Slagroom met suiker lobbig kloppen. Mascarpone erdoor spatelen en mengsel in koelkast zetten. Mango schillen en vruchtvlees van pit snijden. Helft van mango in mooie schijfjes snijden en besprenkelen met 2 el citroensap. Rest van mango pureren met 2 el citroensap. Mango-mascarponemousse en mangoschijfjes afgedekt in koelkast bewaren. Bereiding Helft van verkruimelde koekjes over 4 hoge glazen verdelen. Helft van mousse erop scheppen. Rest van koekjes erover verdelen met helft van mangoschijfjes. Rest van mousse erover vedelen. Garneren met rest van mangoschijfjes en amandelkoekjes erin steken. |
Je ziet het: je hebt december helemaal niet nodig om lekker te eten! Met deze receptjes steel jij voor je vrienden, voor je ouders of misschien wel op die romantische date ontzettend de show!