Leren studeren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je helder hebt wat je moet weten voor je toets, welk soort vragen je kunt verwachten en hoe goed je de stof moet kennen. Zo voorkom je dat je voor geschiedenis jaartallen uit je hoofd leert, terwijl je op de toets open vragen voor je neus krijgt. Heb je dit op een rijtje? Dan kun je aan de slag gaan!

Stampen, stampen, stampen
Bij talen krijg je vaak een hele woordenlijst mee die je letterlijk moet kennen. Je kunt dan niets anders doen dan herhalen totdat de woorden in je hoofd zitten, en de moeilijke woorden bij elkaar zetten zodat je die nog eens extra kunt bekijken. Voor velen werkt het goed om woordjes hardop te leren. Zorg er dan wel voor dat je niet in de stiltecoupé van de trein zit, of in de bibliotheek met andere bezoekers!

In de stof duiken
Hoef je de stof niet letterlijk te kennen, maar moet je alles begrijpen en kunnen toepassen? Maak dan bijvoorbeeld een schema van de verschillende fasen van de Tweede Wereldoorlog, of gebruik een zogenaamde ‘mindmap’. Op internet zijn ook filmpjes te vinden die saaie stof op een leuke en duidelijke manier uitleggen, zoals op de website van Huiswerk.tv. Je hersenen zijn visueel ingesteld en kunnen filmpjes, tekeningen en schema’s beter onthouden. Een samenvatting is ook een goede manier om actief bezig te zijn met je studiemateriaal. Het laat je nadenken over de belangrijkste punten en je hebt meteen een handig overzicht om te leren. Ook hier geldt weer dat je de stof moet herhalen, anders ben je het zo weer kwijt!

1+1=3
Je leert snel door aan iemand anders te vertellen wat je hebt geleerd. In eigen woorden kun je bijvoorbeeld die lastige formules uitleggen. Misschien heeft je vriend(in) tips voor je, of je komt erachter dat je belangrijke dingen vergeten bent. Ook door het delen van aantekeningen die jullie gemaakt hebben krijgen jullie allebei nieuwe informatie, die nuttig kan zijn voor de toets.

En dan het goede nieuws: Pauzeren moet! Onderzoek toont aan dat je het meeste leert aan het begin en einde van een avondje studeren. Wanneer je begint wil je snel vooruit en blijf je geconcentreerd. Daarna daalt je concentratie. Wanneer je weet dat je over een tijdje moet stoppen met studeren gaat de concentratie weer omhoog. Daarom is het van belang dat je regelmatig pauze houdt. YES!

Foto: flickr.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.