Duik in de heilige plaatsen!

We nemen een korte duik in heilige plaatsen in de wereld. Ontdek heilige plekken voor boeddhisten, christenen, hindoes, joden en moslims!

Sint Pietersplein

Een hele belangrijke plaats voor katholieken is het Sint Pietersplein in Rome. Het Sint Pietersplein is onderdeel van Vaticaanstad, het kleinste staatje ter wereld. En dat ligt dus in Rome. Voor katholieken heeft dit landje een bijzondere betekenis, omdat de paus hier vanuit leiding geeft aan alle katholieke kerken in de wereld.

Bodhi-Boom voor boeddhisten

Niet alleen katholieken hebben speciale plekken waar ze heen gaan. Ook in andere geloven worden religieuze plekken bezocht, omdat het onderdeel uitmaakt van de geschiedenis van die religie. Zo wordt de Bodhi-boom in Bodhgaya (India) vaak bezocht door Boeddhistische pelgrims. Bij deze boom heeft Boeddha drie dagen en nachten gemediteerd en werd daarna ‘verlicht’. In het Boeddhisme heet de hoogste staat van ontwikkeling ‘verlicht zijn’. Je staat dan los van alle aardse behoeften en zorgen en hebt je leven geaccepteerd zoals het is.

Bodhi Boom

De Ganges voor Hindoes

Voor Hindoes is de Ganges een speciale rivier. Godin ‘Ganga’ zou in deze rivier zitten. Afgelopen februari vond bij de rivier in India het Kumbh Mela-festival plaats. Eens in de 12 jaar nemen miljoenen Hindoes uit heel India een duik in deze rivier. Na een duik in deze heilige rivier zijn volgens het Hindoeïsme de zonden van je afgespoeld.

Het Mekka voor islamieten

Islamieten in de hele wereld reizen vele kilometers om aan te komen in Mekka. Deze jaarlijkse bedevaart, Hadj genoemd, moet iedere volwassen moslim die het kan eens in zijn leven doen. Dit is een verplichting als je financieel, fysiek en geestelijk kunt reizen naar Mekka. Hadj betekent letterlijk: “naar een bepaalde plaats gaan”.

Mekka

De Klaagmuur voor joden

In Jeruzalem vind je bijvoorbeeld de Klaagmuur voor de Joden. Voor hen is dit een belangrijke muur, omdat deze symbool staat voor het lijden van het Joodse volk. Ook staat deze muur voor het vertrouwen en de belofte van herstel.

Jeruzalem

Jeruzalem is een stad met heilige gebouwen van het Jodendom, het Christendom en de Islam. Dat op korte afstand verschillende heilige plekken van deze drie grote geloven te vinden zijn, is niet zo raar. Deze drie godsdiensten zijn namelijk uit elkaar ontstaan.

Jezus Christus, de stichter van het Christendom, heeft ook in deze stad geleefd en is er uiteindelijk gestorven aan het kruis. Nog iedere dag volgen in Jeruzalem christelijke toeristen de uitgezette route van Jezus’ lijdensweg. Ook voor Islamieten neemt Jeruzalem een belangrijke plaats in. Zij geloven dat Mohammed vanuit Jeruzalem op zijn paard een hemelreis heeft gemaakt. Een van de heiligste moskeeën ligt ook in Jeruzalem: de rotskoepel.

Na deze korte duik in heilige plaatsen, zijn wij benieuwd waar jij wel eens dieper zou willen induiken. Vul dus snel de poll in!

Foto Bodhi Tree: Man Bartlet

Foto Mekka: Citizen59

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.