De politiek dichtbij

De politiek is niet zo’n glamorous onderwerp, maar we krijgen er allemaal mee te maken. En eerder dan je denkt, want ook als je nog niet mag stemmen, kan jij je stem laten horen. Wat vind jij bijvoorbeeld van het nieuwe skatepark of wat moet er nu eigenlijk gebeuren met de kantine bij jouw sportvereniging? De politiek gaat over al die dingen, maar hoe beslissen ze dat? Hoe ziet het bestuur van jouw gemeente eruit?

Burgemeester en wethouders
Het college van Burgemeester en Wethouders wordt vaak afgekort tot het B&W. Het hoofd van de gemeente is de burgemeester. Die bestuurt de vergaderingen en houdt toespraken als er belangrijke dingen zijn gebeurd in de gemeente. Samen met de wethouders vormt hij het dagelijkse bestuur van de gemeente. De wethouders hebben allemaal een eigen taak, met een duur woord heet dat een portefeuille. Je hebt bijvoorbeeld een wethouder die gaat over de economische zaken of het onderwijs. Sommige gemeenten zijn niet zo groot en dan krijgen de wethouders meerdere taken.

Waar gaan ze over?
Deze mensen beslissen samen over alles wat er in jouw gemeente gebeurt. Gaan de winkels open op zondag, hoe vaak moet het gras worden gemaaid op het voetbalveldje of hoe worden de vluchtelingen opgevangen? Jouw gemeente beslist meer dan je denkt!

Gemeenteraad
De gemeenteraad is waar jij of jij ouders op mogen stemmen. Deze bestaat uit de raadsleden, wethouders en burgemeester. Raadsleden hebben een baan of studie en zijn daarnaast bij hun gemeente actief. Zo zijn er minstens elke maand vergaderingen, daar wordt van alles besproken en hier zijn de raadsleden bij aanwezig. Samen met de fractievolgers en de wethouders beslissen zij wat het standpunt van de partij is over het nieuwe skatepark of de voetbalkantine. Ook hebben ze met hun partij vergaderingen, zodat de iedereen met het standpunt eens is.

Fractievolger
Een fractievolger ondersteunt zijn fractie, dat is een ander woord voor partij. Dat betekent dat hij/zij bijvoorbeeld aanwezig is bij een vergadering als de fractie afwezig is en dat hij/zij helpt met de taken die de partij heeft gekregen. Het verschil tussen hem en de raadsleden is dat hij niet mee mag doen met stemmingen. Je zit daar dus vooral om advies te geven en te helpen, maar daarmee kun je natuurlijk ook aardig wat invloed uitoefenen op de raadsleden!

Wat kunnen jongeren doen?
Vaak worden jongeren over het hoofd gezien en dat weten ze ook in de politiek. Daar is iets op bedacht. De meeste partijen hebben namelijk een jongerenorganisatie. Je kan meedenken met de partij, je mening geven en soms mag je zelfs meebeslissen met de standpunten die de partij inneemt. Veel gemeentes hebben ook een jongerenraad. Met z’n allen bedenken jullie ideeën, geven jullie advies en suggesties aan de gemeenteraad. Zo kun jij invloed uitoefenen op jouw gemeenteraad. Want misschien ben jij het wel helemaal niet eens met de sloop van jouw voetbalkantine of heb jij een goed idee voor dat lege stukje grond in jouw gemeente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.