Down with down

TV programma synDROOM

Ken jij het programma synDROOM? In dit programma neemt Johny de Mol je mee in het leven van mensen met het downsyndroom. Het programma laat op een grappige en leuke manier zien wat de dromen van mensen met een downsyndroom zijn. In het bovenstaande filmpje is Jeroen bijvoorbeeld groot fan van de DJ Hardwell, maar wat gebeurt er ze elkaar hebben ontmoet…

Syndroom van Down?

Iemand met het downsyndroom heeft een verstandelijke handicap. Daarnaast ontwikkelt de persoon zich lichamelijk en geestelijk minder snel dan anderen. Het downsyndroom is een aangeboren afwijking. Dat wil dus zeggen dat je hiermee geboren wordt. In Nederland worden elk jaar ongeveer 300 kinderen met het syndroom van Down geboren.

Voeten van syndroom van DownMeestal herken je al snel iemand met dit syndroom aan zijn of haar uiterlijk. Bij mensen met downsyndroom zie je dat vaak aan:

  • Ietwat scheefstaande ogen
  • Klein hoofd, met een vlak achterhoofd en asymetrische orgen
  • Een kleine mond, vaak open met een dikke tong

In de volksmond wordt iemand met het syndroom van Down ook nog wel eens ‘mongooltje’ genoemd. Deze benaming wordt vaak als negatief bevonden en daarom spreken gehandicaptenorganisaties liever van het downsyndroom.

School en werk

Soms gaan jongeren met een downsyndroom naar een speciale school. Hier krijgen ze speciale begeleiding en zitten ze in de klas met andere leerlingen met een verstandelijke handicap. Maar steeds vaker zitten ze op een gewone school. Mede ook omdat tussen mensen met het syndroom van Down verschillen bestaan, de een heeft een ergere mate van het syndroom dan de ander. Dit geldt ook voor het werken. Niet iedereen vindt hetzelfde werk leuk, dus niet iedereen heeft dezelfde baan. Het is ook mogelijk om met het downsyndroom een gewone baan te hebben.

Karakter

Jongetje met syndroom van DownJongeren met het downsyndroom zijn natuurlijk net als alle andere jongeren allemaal anders, maar over het algemeen zijn ze heel open en eerlijk, vaak lief, vriendelijk en grappig. Omdat niet iedereen even goed kan praten is het voor anderen soms lastig om jongeren met hetdownsyndroom goed in te schatten. Maar lichaamstaal is duidelijk: als je een knuffel krijgt weet je toch gewoon dat iemand jou ook lief vindt!

Pesten

Net als ieder ander, kunnen jongeren met het syndroom van Down gepest worden. Pesters vinden altijd wel een reden. Ze noemen ze “ziek” of worden gepest omdat ze er net anders uitzien of zich anders gedragen. Ook een probleem is dat er vaak juist gelet wordt op wat je niet kan, dan wat je wel kan, als je afwijkt van wat men gewoon vindt.

Foto voeten: Feet of a boy with Down Syndrome by Loranchet. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Foto jongetje: “Boy with Down Syndrome” by Vanellus Foto. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.