Rugby, meer dan alleen stoer

Waar komt Rugby vandaan?

Volgens een oude legende komt rugby uit het plaatsje Rugby in Engeland. We gaan terug in de tijd. Stel je voor: je zit in het jaar 1823 op Rugby School. Op een dag ga je naar een voetbalwedstrijd van jouw school kijken en opeens pakt iemand de bal op en rent ermee naar de overkant van het veld. Die jongen heet William Webb Ellis en hij vindt op dat moment rugby uit.

Terug naar de huidige tijd. Je leest in een boek dat rugby waarschijnlijk is ontstaan doordat een aantal leerlingen van Rugby School regels hebben opgesteld. Toch lees je in dat boek ook de naam van jouw toenmalige schoolgenoot William Webb Ellis. De legende is waarschijnlijk niet waar, maar wat klinkt leuker: een stoere kerel die het heft in eigen handen neemt of een aantal leerlingen die op een vrije middag regels opstellen?

Rugby is voor iedereen!

Na het lezen van het spannende verhaal van William Webb Ellis is het tijd om te ontspannen, je zet de tv aan. Op het sportjournaal gaat het toevallig over rugby en er valt je iets op. Het item gaat over vrouwenrugby. Wat ook opvalt is dat niet iedereen die op het veld staat super breed en groot is, er staan ook kleinere, dunne vrouwen op het veld. Vanaf 1975 wordt rugby in ons land met veel plezier door stoere vrouwen gespeeld. Dat er verschillende type mensen op het veld staan is ook niet zo gek, dat komt omdat er op de verschillende posities in het veld verschillende skills nodig zijn. Soms is het bijvoorbeeld handiger om snel en klein te zijn en soms is groot en breed juist goed. Kijk voor een overzicht van de verschillende posities en spelregels eens het filmpje dat hierboven staat.

Rugby

Rugby bij jou in de buurt

Na een nachtje slapen heb je besloten dat rugby te leuk is om links te laten liggen, je wil zelf graag gaan rugbyen! Op Wikipedia vind je deze lijst met rugbyclubs, genoeg om uit te kiezen. Je leest ook dat rugby tot begin jaren 70 in Nederland vooral door buitenlanders werd gespeeld en dat het daarna steeds populairder is geworden. Je ziet op internet ook een aantal links die gaan over American Football, maar dat is geen rugby toch?

American Football

Je leest de regels van beide sporten eens goed door en ziet toch wel een aantal verschillen. De kleding die ze dragen is anders, de spelregels verschillen ook en zelfs het aantal mensen in een team is anders! American Football is de populairste sport in Amerika, maar wordt in de rest van de wereld minder gespeeld. Toch zie je dat er ook in Nederland een paar American Football clubs zijn. Welke sport je leuker vind weet je niet, maar het is fijn om te lezen dat je beiden sporten gewoon kan beoefenen!

Foto 1: k4dordy

Foto 2: Steve Corey

Filmpje: Retera Studios

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.