Op weg naar het rijbewijs

Wanneer, hoe en wat?

Vanaf je 16e mag je theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen. En vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen en zelf achter het stuur kruipen. Wanneer je je rijbewijs al hebt voordat je 18 bent, dan mag je alleen rijden met een ervaren bestuurder erlangs. (Iemand die langer dan 5 jaar een rijbewijs heeft.) Vanaf je 18e mag je alleen in de auto zitten en de weg op.

Waar ga ik lessen?

Het CBR houdt bij hoe veel mensen slagen bij rijscholen. Heb je nog geen idee welke rijscholen bij jou in de buurt zitten of wil je weten welke goed zijn? Kijk dan eens op deze site.

Theorie-examen

Vanaf je 16e kun je dus al een theorie-examen doen. Plan je examen zo, dat je genoeg tijd hebt om te leren en oefenen. Het examen is er niet voor niets. Als het makkelijk was, zou er geen examen nodig zijn. Het gehaalde examen is anderhalf jaar geldig, dus het is verstandig om niet meteen op je 16e verjaardag je theorie-examen te doen. Een theorieboek is in bijna alle boekenwinkels te koop en op internet staan veel oefenvragen. Ook kun je oefenexamens kopen zodat je nog extra kan oefenen.

Rijlessen

Rijles

Tijdens het oefenen voor je theorie-examen mag je al beginnen met rijlessen. Om rijlessen te volgen kies je eerst een rijschool. Als je broer, zus of vriend(in) al goede ervaringen heeft gehad bij een rijschool is het makkelijker om daar ook voor te kiezen. Ervaringen van iemand die je kent zeggen meestal meer dan een leuk en spannend verhaaltje op internet. Bij de meeste rijscholen kun je kiezen voor een rijlespakket. In een rijlespakket zitten een aantal rijlessen en een rijexamen, en vaak ook nog een tussentijdse toets, een theorie-examen of een gratis herexamen. De kosten van je pakket zijn afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt. Je rijbewijs halen kost al snel 1500 euro.

Rijsimulator

Simulator

Vind je het nog een beetje spannend om meteen de weg op te gaan? Dan kun je bij sommige rijscholen, lessen volgen in een rijsimulator. In een simulator leer je hoe je een auto moet bedienen, worden verkeersituaties na gebootst zodat je leert hoe je hiermee om kunt gaan en kun jij je goed voorbereiden voordat je lessen neemt op de openbare weg. Het is zeer geschikt voor beginners en goedkoper dan een normale les.

Ook hebben veel rijscholen een verkeersoefenterrein dat is afgesloten, het is dus geen openbare weg. Op een verkeersoefenterrein kun je alvast de bediening van de lesauto leren, zonder dat er andere auto’s bij je in de buurt rijden.

Oefenen, oefenen en oefenen.

Je kunt autorijden niet in een weekje leren. Helaas duurt dat iets langer. De een haalt het rijbewijs binnen 2 maanden en een ander kan daar 2 jaar over doen. Net zoals bij schoolvakken voor een examen wiskunde of Engels. In sommige dingen ben je wat beter dan in andere.

Het is belangrijk dat je eerst de auto leert kennen. Hoe stel je de bestuurdersstoel en de autospiegels af, hoe start je de auto, hoe schakel je, rijd je weg en wat betekenen alle lichtjes die op rood kunnen springen. Je moet natuurlijk ook weten wat de verkeersregels zijn. Deze regels leer je voor het theorie examen. Wanneer je de auto beheerst en je kent de regels zal je nog veel moeten oefenen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alles automatisch gaat. Ook al vinden sommigen die hun rijbewijs hebben dat nog steeds moeilijk.

Praktijkexamen

Je rij instructeur laat jou weten wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen en hoe je dit examen kunt aanvragen. Je kunt er ook voor kiezen om tussendoor een tussentijdse toets te doen. Dit is vooral een goede oplossing als je heel onzeker bent. 52,5% haalt het rijexamen in 1 keer. Het is dus niet raar als je er een aantal keer over moet doen. Elke keer wanneer je een examen hebt gedaan krijg je te horen waar je nog aan moet werken. Dus geen zorgen, uiteindelijk mag je alleen de weg op!

Je rijbewijs ophalen

Yes, geslaagd! Helaas mag je niet meteen de weg op, maar je moet eerst langs het gemeentehuis (stadskantoor) om je rijbewijs aan te vragen. Na 5 werkdagen kun je het rijbewijs ophalen. Als je het kaartje in handen hebt mag je de weg op.

Vraag je theorie-examen aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

Heb jij je rijbewijs al? Vul dan de poll in.

Themaplaatje

Foto lesauto: newbeatphoto

Foto simulator: Eric Chan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.