Eiwitshakes

De fitgirls en fitboys vliegen je de laatste tijd om de oren. Veel jongeren zijn bezig met fitness en doen alles voor een gespierd lichaam, of willen gewoon lekkerder in hun vel zitten. Dit gaat vaak samen met een grote hoeveelheid aan eiwitshakes. Maar heb je die wel echt nodig?

Eiwitshakes
Eiwit is een van de belangrijkste ingrediënten voor ons lichaam. Het zorgt voor de opbouw van spieren, botten, je huid en andere weefsels.

Een duursporter (bijvoorbeeld een hardloper) kan eiwitshakes drinken omdat het helpt bij het herstellen van je lichaam na een zware training.

Een krachtsporter (bijvoorbeeld een bodybuilder) kan eiwitshakes drinken om de schade aan spieren te herstellen.

Een gewone sporter die regelmatig (minimaal 3 keer per week) traint maar geen marathonloper of bodybuilder wil zijn, kan de shakes drinken als aanvulling op de normale voeding.

Soort eiwit

Waar is het goed voor?

Wat zit erin?

Wei

 • Binnen een uur door het lichaam verwerkt
 • Licht verteerbaar
 • Goede aanvulling na zware training
 • Suikers
 • Zoetstoffen
 • Conserveringsmiddelen
 • Niet-biologische eieren (incl. antibiotica)
 • Tarwegluten
 • Kleur- geur en smaakstoffen
 • Hormonen
 • Ondergeschikte proteïnes

Caseïne

 • Wordt langzaam afgebroken, dus lichaam krijgt langer voeding binnen.
 • Je raakt er snel vol van

Soja

 • Geschikt voor vegetariërs of veganisten
 • Goed verteerbaar

Eiwitshakes worden dus vooral gebruikt door mensen die extreem veel sporten en het maximale uit hun lichaam willen halen. Op deze manier vraag je meer van je lichaam dan je zelf kan geven. Het spierherstel wordt versneld, waardoor je de dag erna weer kan sporten. Zoals je hierboven ziet, zitten er naast eiwitten ook andere stoffen in de shakes, die niet altijd even goed voor je zijn.

Nadelen eiwitshakes
Een eiwitshake op zich is niet ongezond, maar te veel is nooit goed. Er zitten ook een paar nadelen aan die je moet weten voordat je eraan begint.

 1. Aantal calorieën
  In één eiwitshake zitten niet veel calorieën. Maar als je elke dag eiwitshakes drinkt naast je normale voeding, is de kans groot dat je te veel calorieën binnen krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je aankomt. In een normale eiwitshake met 30 gram eiwit zitten ongeveer 110 calorieën.
 2. Cholesterol
  In sommige eiwitshakes zit veel cholesterol. Vooral in wei-eiwit. Bij een standaard eiwitshake van wei krijg je ongeveer 35 mg cholesterol binnen. Als je te veel cholesterol binnenkrijgt heb je meer kans op hart- en vaatziekten.
 3. Te veel eiwit
  Voor het opbouwen van spieren heb je eiwit nodig. Maar als je al genoeg eiwitten binnenkrijgt met je dagelijkse voeding en ook nog eiwitshakes drinkt, kun je er juist last van krijgen. Je hebt dan meer kans op hart- en vaatziekten en lever- en nierproblemen.

Zijn eiwitshakes nodig?
Voor bodybuilders en marathonlopers die niet veel tijd hebben om te koken is het nemen van eiwitshakes een optie. Maar je hebt het niet nodig om te sporten. Bijna iedereen kan de eiwitten die hij nodig heeft uit normale voeding halen. Hier kun je zien hoeveel eiwitten jij per dag nodig hebt.

Een eiwitshake mix je met melk of kwark. Als je elke dag eiwitshakes drinkt, kan het zijn dat de smaak gaat vervelen. Met deze lekkere eiwitshake recepten zorg je voor afwisseling en deze zijn ook nog eens gezonder dan de standaard eiwitshakes.

Wil je helemaal geen eiwitshakes drinken? Hier kun je ook een aantal recepten vinden van gezonde smoothies met natuurlijke producten. Voor als je wel lekker in je vel wilt zitten, maar geen eiwitten wilt gebruiken.

Foto eiwitshake: Wikipedia
Foto sporter: Pexels
Foto smoothie: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.