Opletten met wat je eet is ok, maar anorexia, nee!

Misschien ben je iets te zwaar voor je lengte en wil je een paar kilo afvallen. Opletten wat je eet is prima, maar je moet oppassen dat afvallen niet je dagelijkse leven gaat beïnvloeden. Hoe herken je de eerste tekenen van anorexia nervosa, een eetstoornis waardoor je ongezond veel kunt afvallen?

Het begint vaak klein: je vervangt een snoepje door een appel, rekent uit hoeveel calorieën je nog mag hebben op deze dag of voelt je ontzettend slecht nadat je een heel pak koekjes hebt opgegeten. Maar langzaamaan wordt het steeds extremer en begint het ook je omgeving op te vallen dat je vaak bezig bent met je eten.

Eetstoornis?

Een eetstoornis, die verschillende vormen kent, kan zich lange tijd ontwikkelen en het is belangrijk om er op tijd bij te zijn. Maar hoe herken je de eerste tekenen van een eetstoornis?

Natuurlijk is het alleen maar goed om erop te letten dat je voldoende beweegt en gezond eet. Het is alleen wel lastig om bij jezelf te zien dat je steeds een stukje verder gaat. En dat je niet tevreden bent als je weer een paar kilo bent afgevallen. Waardoor je meer eisen aan jezelf (en je lichaam) gaat stellen dan goed voor je is.

De eerste tekenen waaraan je bij jezelf kunt merken dat het de verkeerde kant opgaat, zijn voor iedereen verschillend. Wel zie je dat veel meiden en jongens die een eetstoornis krijgen een negatief zelfbeeld hebben. Je bent jezelf constant aan het vergelijken met anderen en ziet van jezelf alleen de minder goede kanten. Je zelfvertrouwen is erg laag. Je probeert dit negatieve zelfbeeld dan soms recht te trekken door invloed uit te oefenen op je lichaam met bijvoorbeeld streng diëten.

In het begin geeft dit een kick, maar de gevolgen zijn al snel minder ideaal: je denkt heel veel aan eten, je kunt niet meer genieten van wat je eet en je bent continue calorieën aan het tellen.

Negatieve spiraal door te weinig eten

Uiteindelijk ben je niet meer bezig met wat het beste voor je lichaam is, maar met zo weinig mogelijk eten. Gevolgen: je krijgt minder energie, voelt je sneller moe, krijgt het eerder koud en je concentratie gaat achteruit. En daar komen meer en ernstigere klachten bij als je extreme eetgedrag langer aanhoudt. Je lichaam krijgt dan niet de stoffen binnen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Een eetstoornis is niet niks en het kan lang duren voordat je weer de oude bent. Hou dus goed in de gaten of je nog gezond bezig bent, of vraag advies aan je omgeving. En maak je niet te druk over je kleine imperfecties, die zeker niet opwegen tegen al je goede kanten. Je bent mooi zoals je bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.