Gamen

Gamen is voor veel mensen geen gewone hobby meer. Gamen is nu zelfs zo populair dat je er als professional zelfs veel geld mee kan verdienen. Dit thema gaat over de voor- en nadelen van gamen.

Gamen

Vrienden over de hele wereld

Gamen kan je alleen of in een groep doen. Online gamers kunnen bijvoorbeeld met mensen van over de hele wereld samen een potje Warzone of FIFA spelen. Daardoor ontstaan er zelfs hechte vriendschappen tussen mensen die elkaar nog nooit in het echt hebben ontmoet.

Omdat je met online gamen makkelijk vrienden maakt en je jezelf makkelijk af kan sluiten is gamen voor veel mensen een fijne ontsnapping aan het dagelijks leven. Andere voordelen van gamen:

  • In veel games leer je communiceren en samenwerken.
  • Competitieve spellen sporen je aan om jezelf iedere keer te verbeteren.
  • Uit onderzoek blijkt dat je met gamen delen van je hersenen traint, zoals je reactie vermogen. Ook kun je beter leren rekenen of problemen oplossen.

Gezond gamen?

Deze bekende YouTubers en gamers hebben een aantal tips voor je om gezond te gamen:

  • Zorg dat je genoeg beweegt en zorg tussendoor voor jezelf, bijvoorbeeld door even water te halen of heen en weer te lopen.
  • Gamen mag nooit op één staan, school, werk, je relatie en je vrienden zijn belangrijker!
  • Maak een goede planning, stel prioriteiten.

Via Trimbos-instituut

Een andere wereld

Gamen kan dus een goede manier zijn om even niet over het dagelijks leven na te denken en lekker te ontspannen. Maar, heb je het gamen nodig om de dag door te komen? Kun je op school alleen maar denken aan wanneer je thuis komt en je eindelijk je console of pc op kan starten? Kom je afspraken niet na? Ben je chagrijnig als je moet stoppen met gamen?

Dan heb je misschien een verslaving. Ongeveer 200.000 Nederlandse jongeren hebben een game verslaving. Wil je weten of je misschien verslaafd bent aan gamen? Test dan anoniem je gamegedrag op de website van het Trimbos instituut.

    Hoe ontstaat een gameverslaving?

    Een gameverslaving is vergelijkbaar met andere verslavingen zoals een alcohol- of drugsverslaving. Tijdens het gamen worden je hersenen beïnvloed door hormonen. Deze geven je een goed gevoel en hebben een verslavende werking. Wanneer je stopt met gamen nemen deze hormonen weer af. Dan voel je je slechter en wil je weer gaan gamen. Op die manier wil je steeds langer doorgaan en kan een gameverslaving ontstaan.

    Wat kan je doen tegen een gameverslaving?

    Zolang je weet wanneer je moet stoppen is er eigenlijk niets aan de hand. Probeer goede afspraken te maken met je ouders, zoals de game afsluiten na een paar uurtjes of levels. Heb je een persoonlijk probleem en probeer je dit met gamen te ontlopen, dan is het beter om dat probleem op te lossen.

    Gamen

    Hulp nodig?

    Ben je verslaafd aan gamen, bespreek het dan met je ouders, een mentor op school, een jongerenwerker, jouw huisarts of iemand anders die je kan helpen. Hieronder nog een paar tips:

    Of deel jouw verhaal op ons forum.

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.