Geen nee is nog geen ja

Uitgaan moet voor iedereen leuk zijn, ook voor de meiden. Dat lijkt heel normaal, maar dat is het niet altijd. Meisjes worden vaak lastiggevallen tijdens het stappen.

“Meiden die zich gewaagd kleden, veel flirten en openlijk over seks praten, die vragen er toch gewoon om?” Dat wordt vaak gezegd maar is natuurlijk niet waar. Wat een meisje draagt en hoe ze zich gedraagt zijn geen uitnodigingen voor seks. Elk meisje heeft het recht om zich te uiten hoe zij het wil. Niemand verdient het om hierom (of om welke reden dan ook) betast of zelfs verkracht te worden.

Bij seksuele intimidatie of seksueel misbruik denk je misschien alleen aan seks zonder toestemming. Maar ook handelingen als zoenen en aanraken op plekken waar iemand zich niet fijn bij voelt, vallen hier ook onder. Als een meisje ’s avonds alleen op straat loopt, nodigt zij jou niet uit om haar na te fluiten. Dat een meisje dronken is, betekent nog niet dat ze het goed vindt om op een seksuele manier aangeraakt te worden. Dus of er nu alcohol in het spel is of niet, dat ze geen nee zegt betekent nog niet dat het een ja is.

Hoe het wel moet

Gelukkig zijn er mannen zoals acteur Jan Kooijman die opkomen voor respect voor vrouwen. In het online mannentijdschrift Esquire stond een artikel over 31 vrouwen die ‘elke man gehad moet hebben’. Jan Kooijman vond dat niet kunnen en schreef op Twitter:

Het artikel is daarna van de website gehaald.

Ook Kevin Heller (hiernaast op de foto) wil meer respect zien voor vrouwen. Hij is uitsmijter bij nachtclubs en cafés. Kevin zegt dat vrouwen moeite hebben om voor zichzelf op te komen op momenten dat ze lastiggevallen worden. Als jongens aan hem vragen ‘of er nog lekkere wijven binnen zijn’ dan laat hij ze niet binnen. Kevin geeft een cursus zelfverdediging voor vrouwen en daardoor weet hij wat meiden meemaken. Als hij een meisje dronken met een jongen mee ziet gaan, vraagt hij haar of ze echt wil. Dan zegt ze meestal nee. Kevin stuurt de jongen dan weg en bestelt een taxi voor het meisje. En zo hoort het!

Jongens: don’t be that guy!

Meisjes hebben meestal minder spierballen dan jongens. En daar mogen de jongens natuurlijk geen misbruik van maken. Ga je dit weekend op stap? Hou in je achterhoofd dat je een meisje heel veel pijn kan doen als je misbruik maakt van de situatie. Bijvoorbeeld als ze dronken is en niet meer goed voor zichzelf kan denken. Dan kan ze niet altijd duidelijk aangeven dat ze iets niet wil. Bedenk of de interesse wel wederzijds is. Je zou dat kunnen vragen, maar dit kun je vaak ook merken aan haar gedrag. Twijfel je? Laat het dan voor wat het is. Wees dus niet die jongen die iets tegen haar zin in doet!

Girlpower!

Voor de meisjes: onthoud dat het nooit oké is als een jongen zonder toestemming aan je zit. Neem je een drankje aan van een jongen? Dan mag je nog steeds nee zeggen tegen een zoen, dat is jouw eigen keuze. Jij bent de baas over jouw lichaam en daar mag niemand misbruik van maken. Het is dus nooit jouw schuld als een jongen jou aanraakt terwijl jij dat niet wilt.

Wil je als meisje nog sterker in je schoenen staan? Dan kun je een zelfverdedigingscursus (voor vrouwen) volgen. Krav Maga is hier een voorbeeld van. Hierbij leer je meerdere oefeningen. Stel je bent ’s nachts in gevaar, je wordt ontvoerd of je wordt aangevallen. Bij Krav Maga leer je wat je in zo’n situatie moet doen om jezelf te beschermen. In vrijwel elke stad wordt deze training gegeven. Zoek even op Google waar je het bij jou in de buurt kan volgen.

Rebecca Denise deelt hier haar verhaal, hoe zij tijdens het uitgaan gedrogeerd en misbruikt is:

Foto boven: Wikipedia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.