Een op de drie hulpverleners krijgt ermee te maken: geweld. Niet omdat zij iets fout doen of iets uit hebben gelokt, maar omdat ze hun werk doen. Dat geweld neemt alleen maar toe en steeds meer hulpverleners zijn bang om naar hun werk te gaan of om een oproep te beantwoorden. Dat kan natuurlijk niet!
Stel je voor…
Want stel je eens voor: je bent op een feestje met je vriendin gezellig aan het dansen, als zij opeens in elkaar zakt. Onmiddellijk bel jij de ambulance, ongeduldig wacht je op het geluid van de sirene. Maar als de mannen binnenkomen, gaat het mis.
Door de alcohol is er een jongen op het feestje helemaal losgeslagen en die pakt een van de mannen vast. Hij begint met de man te dansen, maar zodra deze er een probleem van maakt wordt hij agressief. Een minuut later ligt de ambulancebroeder bewusteloos op de grond.
Ondertussen doet de andere man een dappere poging om bij jou en je vriendin te komen, maar niemand die voor hem uitwijkt. Als hij dan eindelijk bij jou is om je vriendin te helpen, is je spanningsboog op. Al die opgekropte spanning moet je kwijt en boos scheld je hem uit.
De man negeert jouw scheldwoorden en hurkt neer naast je vriendin. Hij pakt haar arm om haar pols te meten, maar weer ga jij totaal over de rooie. Want die had jij ook al gecontroleerd. Die man moet iets nuttigs doen. Hij moet je vriendin beter maken.
De reacties hierboven zijn de waarschijnlijk de oorzaak van geweld tegen hulpverleners. De drie meest voorkomende oorzaken zijn: te veel drank of drugs op, een ander beeld hebben van de hulpverlening en een samenleving die steeds directer communiceert. Dat laatste maakt dat mensen dingen vaak veel extremer zeggen en veel heftiger reageren. Hierdoor worden mensen sneller boos of schieten ze in de aanval of verdediging.
De oplossing
Het is heel lastig om iets te doen aan het geweld tegen hulpverleners. Dat wordt nog eens moeilijker omdat de geweldpleger vaak niet nuchter is. Om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan, heeft de overheid een campagne opgezet. Dat hulpverleners hun werk goed kunnen doen is zo belangrijk, omdat deze mensen met hun werk levens redden. En dat verhinderen anderen zo…
Ook de politie zet zich in om het werk voor hulpverleners veiliger te maken. Bij een aangifte van geweld tegenover een hulpverlener past zij snelrecht toe. Dat betekent dat er binnen 14 dagen een rechtszaak is over het incident. In heftige gevallen gebruikt de politie zelfs supersnelrecht, dat betekent dat de rechtszaak binnen drie dagen plaatsvindt. Ook wordt geweld tegen hulpverleners extra zwaar bestraft door de rechter.
Misschien heb je weleens gezien dat iemand gewelddadig of agressief was naar een hulpverlener. Het beste kun je dan samen met iemand de dader aanspreken. Is er niemand om je te helpen? Dan kun je 112 bellen. Ook kun je foto’s of filmpjes maken en je met die beelden melden als getuige bij de politie. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat hulpverleners weer zonder angst naar hun werk kunnen!