Wat doet incest met iemand?

Seksueel geweld is een moeilijk onderwerp om over te praten. Dat wordt nog moeilijker als de dader een familie- of gezinslid is. Slachtoffers worden vaak dagelijks geconfronteerd met de dader. Ze voelen zich gedwongen om de gebeurtenissen geheim te houden door dreigementen of schaamte. Zo’n groot geheim met je meedragen is een enorm zware last!

Wat is incest?

Seksueel contact binnen het gezin of met andere familieleden heet incest. Seksueel contact betekent niet alleen seks, maar ook seksuele handelingen horen daarbij. Zonder seks kan er toch sprake van incest zijn. Incest kan gepleegd worden door ouders bij hun kinderen, tussen broer en zus maar ook tussen nicht en neef. Incest is net zoals gewone seks tussen volwassenen toegestaan. Seks met een minderjarige is altijd strafbaar. Dus ook dat soort incest.

Wat gebeurt er met het slachtoffer?

Bij incest is er vaak geen sprake van vrijwilligheid. Dat betekent dat een van beiden niet zelf gekozen heeft voor de seks of seksuele handelingen. De dader heeft vaak ook veel macht over het slachtoffer. Thuis zou je je veilig moeten voelen. De plek waar je je juist veilig zou moeten voelen, voelt zo helemaal niet meer veilig. Dat is extra traumatisch.

Slachtoffers hebben vaak gevoelens van schaamte of rekenen het misbruik zichzelf aan. Maar zij hebben nooit schuld, zij zijn gewoon slachtoffer. Slachtoffers houden vaak trauma’s over aan die vreselijke gebeurtenissen. De impact van het trauma kan zelfs zo groot zijn dat er sprake is van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Dat krijg je als het niet zo maar lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Ongeveer 10% van de mensen die een heftige gebeurtenis meemaken ontwikkelen PTSS. Daarnaast hebben slachtoffers van incest vaak moeite met vertrouwen en met (liefdes)relaties als ze ouder zijn. Slachtoffers kunnen ook problemen krijgen met zelfwaardering en hun zelfbeeld of eetstoornissen als anorexia en boulimia ontwikkelen. De traumatische ervaring kan ook depressie en zelfs neigingen tot zelfmoord als gevolg hebben.


Waar kun je terecht?

Incest is een heftig onderwerp waar helaas nog een enorm taboe op rust. Je hoort er weinig over en dat maakt het voor de slachtoffers alleen maar moeilijker. Toch is erover praten het beste middel om over die heftige gebeurtenissen heen te komen. Misschien zijn er mensen in jouw omgeving die je vertrouwt. Als dat niet zo is zijn er natuurlijk ook nog instanties die je kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld anoniem met de Kindertelefoon en met hear my voice bellen of met een mentor of hulpverlener praten. Verder staat de politie ook altijd voor je klaar. Erover praten is heel zwaar, maar zo’n groot geheim je hele leven met je meedragen is nog veel zwaarder!

Wil je eerst meer informatie? Dan kun je op deze website veel informatie vinden. Daar kun je ook bellen voor meer informatie en advies, speciaal over jouw situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.